Jak wygląda taka funkcja :O f(x)=sin(cosx) ?
ijac: Jak wygląda taka funkcja f(x)=sin(cosx)

?
27 gru 17:38
Jack:
co dokładnie potrzebujesz? Narysować możesz sobie w różnych programach...
27 gru 17:42
ijac: Funkcja f(x) = sin(cosx) gdzie x ∊ ℛ
a) jest okresowa
| | π | |
b) dla x= |
| przyjmuje wartosc 0 |
| | 2 | |
c) ma nieskonczenie wiele miejsc zerowych
d) ma największą wartosc rowna 1
27 gru 17:46
Godzio:
a, b, c,
27 gru 17:49
ijac: ale dlaczego

? jak ona będzie mniej więcej wyglądać? cosx z miejscami zerowymi sinusa?
27 gru 17:51
Godzio:
będzie wyglądać w przybliżeniu jak sinus określony dla cosx ∊ <−1,1>
27 gru 17:53
Godzio:
b) możesz sobie podstawić i wyjdzie
a) i c) wynika z wykresu sinusa
27 gru 17:54
Jack:
raczej jak cosinus będzie wyglądał... będzie to funkcja parzysta (bo cosinus w środku zjada
znaki)... ale to szczegół.
27 gru 18:05
kasia :): jak wyznaczyć największa i najmniejsza wartość funkcji f=e
x−2 −x w przedziale [−1,3]
27 gru 18:16