N{n}{3} < N{n+2}{4} ; n ∊ ℕ
ijac:
ustaliłem, że n ≥ 3
oraz doszedłem do takiej postaci:
| (n−2)(n−1)n | | (n−1)n(n+1)(n+2) | |
| < |
| |
| 3 | | 24 | |
ale gdy próbuję rozwiązać to dalej, to wychodzi mi całkiem co innego niż w odpowiedziach, w odp
jest napisane, że najmniejsze rozwiązanie do to 15
27 gru 15:17
Jack:
a moze w mianowniku powinna stać 3! ?
27 gru 15:21
bart: no bo nie bedzie 3 tylko 6

1*2*3
27 gru 15:22
ijac: tak tak oczywiście 6

tak też liczyłem, tylko tutaj źle napisałem, więc mimo tego coś jest
nie tak
27 gru 15:23
Jack:
4(n−2)(n−1)n<(n−1)n(n+1)(n+2)
(n−1)n(n+1)(n+2)−4(n−2)(n−1)n>0
n(n−1)[(n+1)(n+2)−4(n−2)]>0
n(n−1)[(n2+3n+2−4n+8]>0
n(n−2)(n2−n+10)>0
są dwa rozwiązania... Nigdzie 15 nie wychodzi... Sprawdź czy przykład na pewno tak wygląda, jak
napisałeś.
27 gru 15:31
bart: policzyłem na swoim kalkulatorze i 16 tez jest rozw

wiec wychodzi na to ze n≥3
27 gru 15:36
Jack:
a sprawdź na kalkulatorze czy np. n=4 jest rozwiązaniem
27 gru 15:38
Jack:
| | | | | |
nie no, chyba widać. No dla n=4 będzie po lewej stronie | =4, a po prawej | =15, wiec |
| | | |
tez jest ok.
27 gru 15:39
Jack:
czyli lipa w odpowiedziach
27 gru 15:39