wartość
Gumijagoda: Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji kwadratowej fx= − x2 −3x + 10 w przedziale
<−2;3>
27 gru 22:51
bart: p=3/1=1,5 − w tym punkcie bedzie najmniejsza wartosc (17,75)
f(−2)=20−najwieksza
f(3)=10
27 gru 22:56
Gumijagoda: yyyy ... a mógłbyś mi wyjaśnić jak do tego dojść
27 gru 23:00
bart: najpierw musisz sprawdzic czy czasem w tym przedziale nie ma wierzcholka.. i tu niespodzianka
bo jest p=−b/2a a jak wiadomo, bedzie on miale najmniejsza wartosc
27 gru 23:01
bart: sorry spokalem
27 gru 23:02
bart: p=3/−2=−1,5 −bedzie najwieksza wartosc 12,25
f(−2)=12
f(3)=−8 najminiejsza wartosc
nie wiem co sie ze mna dzis dzieje
27 gru 23:06
Gumijagoda: ciągle tego nie czaje

można jeszcze jaśniej
27 gru 23:13
Gumijagoda: f(3)= − 3
2 − 3*3+10= 9 − 9 +10 =10
nie powinno przypadkiem tak być
27 gru 23:26
bart: nie
27 gru 23:29