Ciągi
Wierzba: Dany jest ciąg ( sinx, cos
2x, 1). Wyznacz wszystkie wartości xE<0, 2pi>, dla których ten ciąg
jest arytmetyczny.
Z góry dzięki
27 gru 18:31
Trivial: Trzeba zapisać warunki ciągu arytmetycznego:
| a1 + a3 | |
| = a 2. Dalej już pójdzie.  |
| 2 | |
27 gru 18:32
Wierzba: No to tak robiłem i skorzystałem z jedynki trygonometrycznej. Wyszła mi f. kwadratowa i tutaj
mam problem bo nie wiem czy dobrze robię.
27 gru 18:34
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm. => 2b= a+c
to: 2cos
2x= sinx+1 podstaw za cos
2x = 1 −sin
2x
i rozwiąż to równanie uwzględniając ,że x€<0,2π>
27 gru 18:34
Eta:
otrzymasz równanie:
2sin
2x +sinx −1=0
sinx= t , t€<−1,1>
2t
2+t−1=0 Δ= 9
√Δ=3
t
2= −1
sinx=
12 lub sinx= −1
podaj rozwiązania w zadanym przedziale <0,2π>
27 gru 18:39
Wierzba: | | 1+√17 | | 1−√17 | |
wyszło mi |
| oraz |
| . pierwsze wyjdzie ujemne to nie bierzemy tego pod |
| | −4 | | −4 | |
uwagę tak


a w drugim wyszło ok 52 stopni. jakoś tak to ma być
27 gru 18:40
Wierzba: już wiem gdzie mniałem błąd

dzięki
27 gru 18:41
Wierzba: to wynik będzie 30 stopni i 210 syopni

27 gru 18:42