prawdopodobienstwo
Zuziaxyz: Spośród 50 różnych pytań egzaminacyjnych.student, ktory zna odpowiedź na 30 pytań, losuje 3
pytania.Oblicz prawdopodobieństwo, że student zna odpowiedź na co najmniej jedno z
wylosowanych pytań.
27 gru 22:51
bart: A'−nie zna odp na zadne pytanie
P(A')=20/50 * 19/49 *18/48=57/980
P(A)=923/980
27 gru 22:54
Zuziaxyz: a skąd się wzięło 19 / 49
i 18 / 48
27 gru 22:55
bart: nie znal 20 pytan..
wybiera pierwsze, ktore nie zna z 20, pozniej wybiera juz sposrob 19 itd
27 gru 22:57