matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.4.2009
Zadania
Odp.
3
MARCUS:
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta, który jest częścią wspólną półpłaszczyzn określonych nierównościami:
3
Anja:
Pomóżcie bo nie mogę tego rozwiązać
1
MARCUS:
Uczniowie otrzymali oceny za test. Ocenę bardzo dobrą i dobrą otrzymało odpowiednio 25% i 50% uczniów. Dwóch uczniów otrzymało ocenę celującą, a pozostali ocenę dostateczną.
3
Kamila:
:::rysunek::: W prostokącie ABCD przekątne mają długość 16 cm i przecinają się pod kątem 50 stopni.
3
Kot:
Dobry wieczór mam pytanie jak można sprawdzić czego się dokładnie nie umie do matury z matematyki...? rozwiązując zadania tak wiem ale wiem tez ze zadania na maturze sa
3
MARCUS:
Pan Kowalski wygrał 500000 zł . Wygraną kwotę wpłacił do banku na roczną 20% lokatę odnawialną. Czy po 4 latach oszczędzania lokata z odsetkami będzie większa, czy mniejsza
1
MARCUS:
Do naczynia w kształcie walca napełnionego częściowo wodą wrzucono bryłkę czystego srebra. Poziom wody
4
daboia:
Mam pewien problem kiedy wyliczylam wspolrzedne wierzcholka funkcji : x
2
−6x+8 to wyszly
1
mi p=3 q=−
, ale jak sporzadam wykres funkcji to punkty wierzcholka to p=3 q=−1
2
a wydaje mi sie ze obliczenia sa dobre
6
kaczor:
dla jakich liczb naturalnych n liczba n
4
+n
2
+1 jest liczbą pierwszą. Uzasadnij swoje rozumowanie...
12
bozena:
rozwiąż równanie sinxctgx+ctgx=0 poprzeksztalcalam to i mi wyszlo cosx=0 lub cosx=
√
2
lub cosx=−
√
2
10
konrad:
:::rysunek:::
0
justyna:
e)|−4,2| podzielić na |−3|= f)|− osiem dziewiątych |podzielić na |−dwie trzecie|
4
daboia:
jak wyznaczyc wspołerzedne wierzcholka (p,q) z funkcji : x
2
−6x+8
6
Elektronik_Radom:
Proszę o pomoc bo zadanie nie jest latwe jak dla mnie a musze rozwiazac(przynajmniej jakas podpowiedz jak to ugryźć.
3
kapsulka:
Dany jest trójkąt ABC w którym BC =4 miara kąta CAB = 30 stopni a kąt ABC = 45 stopni oblicz pole ABC
2
kamil:
ogolnie nie potrzebuje rozwiazania ale jesli ma ktos ochote moze je zrobic. w tr. rownoramiennym ABC (IAI=IBCI) poprowadzono wysokosc CK oraz AM. wiedzac ze
15
Znów ja;/:
Udowodnij, że jeśli
1
x, y, z są liczbami rzeczywistymi takimi, że x + y + z = 1, to x
2
+ y
2
+ z
2
≥
3
Za trudne jak dla mnie
Proszę o pomoc, podpowiedź
2
słaba z matematyki:
Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży w odległości 3 cm i 2 cm od przyprostokątnych. Oblicz pole tego trójkąta
8
kamil:
oblicz cyfre jednoci 3
2
0
0
8
1
ola:
prosze o pomoc w równaniu
6
√
4
x
*0.125do potęgo 1przez x = U{ 4
3
√
2
{
√
2
}
1
Kubba:
−x
3
−2x
2
+6x<0 czy moglby mi ktos to rozwiazac ? z góry dziękuję!
9
ola:
proszę o pomoc zrobieniu wykresu:( |2−3
−x
|−2 tylko proszę po kolei mi wypisać to wszystko bo tak mnie sorka uczyła a ja się gubię do moduła
18
kamil:
potrafi ktos wyprowadzic ten wzor? log
a
c
b
d
=
d
c
log
a
b
5
kasia:
Narysuj wykres funkcji: y=ctgx+|ctgx| jak to narysowac
8
Milencok:
Witam mam dla was zadanko które nie moge zrobic pomózcie oto jego treść :Znajdz równanie symetralnej odcinka A i B A=0,7i B =2,1 PROSZE POMÓZCIE mi rozwiazując to zadanie.
1
RAFAŁ:
Oblicz pole kwadratu, wiedząc że różnica długości przekątnej i boku wynosi 2 cm.Oblicz pole koła opisanego na tym kwadracie?
10
matematyk;|:
liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest równa 110. Oblicz ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa.
14
ania:
Nie wiem jak to zrobić
− W trapezie prostokątnym o polu 24cm
2
i kącie ostrym 45 stopni dłuższa przekątna tworzy z podstawami kąt alfa , taki że tg = 1/2 . Oblicz obwód
20
znowu_:
Oblicz: 7
log
49
5−1
3
Mickej :
4
agniesia9920:
x3 + 2x2 −16x −32=0
16
Milencok:
Boki trójkąta zawierają się w prostych: 4x+3y−21=0
4
Justyna:
wyznacz najmniejsza i największa wartość równania f(x)=3 sin
2
x−2cos
2
x i mam taki problem, przekształciłam równanie do postaci f(x)=5sin
2
x−2 i chciałam
1
Piotr:
Mógłby ktoś mi pomóc
3
Ania:
Ania jest noga z matmy i nic nie umie i potrzebuje pomocy !
Zad.
10
Magda:
Potrzebuje pomocy przy całkach
∫2xsin
2
xdx
3
anitka :
:::rysunek::: Promień okręgu przedstawionego na rysunku wynosi 2
√
3
. Jakie pole ma zacieniowana figura
5
Mirek:
potrzebuję pomocy ! proszę
Zad.
3
sebek:
dany jest wielomian w(x)=x
4
−3x
3
+x
2
+3x−2 ILE roznych pierwiastkow ma wielomian w(x)
1
magdzia:
Wysokość pewnego trójkąta równobocznego jest o 3cm krótsza od jego boku. Oblicz długość boku tego trójkąta.
8
claudia2911:
Długość boków prostokąta i długość jego przekątnej twórzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długości boków, jeśli:
0
ulka:
Bogdan sprawdzisz
20
anka :
Na okręgu o promieniu 2 cm. opisany jest trapez równoramienny , którego ramię ma 5 cm. Oblicz pole i obwód tego trapezu .
6
Paweł:
Oblicz wysokość trapezu równoramiennego, w którym dłuższa podstawa ma długość 24 cm, a krótsza 12 cm. Kąt ostry tego trapezu ma miarę 60 st
2
Moniśka:
Wyznacz pkt symetryczny do A względem prostej l: A= (1,8), l: −x− 2y+ 2= 0
1
ulka:
czy ktoś mi odpowie
czy wynik 40 jest poprawny log
9
5*2log
9
8
4
claudia2911:
Wciągu arytmetycznym suma wyrazów drugiego i szóstego jest równa 4, natomiast iloczyn wyrazów czwartego i siódmego jest równa 22. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
6
Paweł:
Oblicz pole rombu, w którym obwód wynosi 32 cm, a kąt ostry rombu ma miarę 60 st
4
daveustro:
Wszystkie wyrazy ciągu geometrycznego (bn) są dodatnie i spełniony jest warunek 2b
1
− b
2
= b
1
2
+ b
2
2
.
4
ewa:
bardzo Was proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, bo nie mogę sobie z nim poradzić W hurtowni owoców zmagazynowano 15 ton jabłek. Codziennie hurtownia sprzedaje 120 kg
3
Heretic :
Jeszcze jedno, myśle, że krótkie zadanie Narysuj wykres f(x)=(
1
2
)
x+1
−2
1
Paweł:
Oblicz pole i obwód trójkąta prostokątnego równoramiennego, w którym przeciwprostokątna ma długość 10 cm.
2
Heretic :
Witam. Proszę o rozwiązanie następującego zadania. Będę widział rozwiązanie to z innymi liczbami już sam moge ćwiczyć.
6
sebek:
funkcja f(x)=x
2
+2x+c wyznacz te wartosci wspołczynnika c dla ktorych wykres funkcji F przecina os OX w dwoch punktach
6
Koczer:
W sali kinowej fotele ponumerowane są od 1 do 400, po 20 foteli w kazdym rzedzie. 15−osobowa wycieczka kupujac bilety prosila aby byly one na miejscach w rzedzie 7 i 8,
2
tom:
Funkcja ma wzór f(x)= √3x + 6: rozwiąż: a) f(x)= g(x) gdzie g(x)= 2x+6
1
ulka:
a czy log
9
5*2log
9
8=40?
8
:):
:::rysunek::: Oblicz pole zakreskowanej figury. Kąt B (beta) wynosi 30 stopni.
10
ulka:
proszę o sprawdzenie f(x)=5
x
własności ;
11
abc:
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi P, a pole podstawy S. Oblicz objętość tego ostro słupa.
3
Aro:
Obrazem punktu K = (2,4) w jednokładności o środku O i skali s = − 5 jest punkt L = (9,1). Wyznacz współrzędne punktu O. Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu bowiem nie
1
Ananiasz:
Sprawdz czy podana rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna; podaj konieczne zalozenia:
tgα*(1+ctg
2
α)
a)
=ctgα
1+tg
2
α
b) sin
2
α*tg
2
α+sin
2
α=tg
2
α
2
Ananiasz:
Oblicz pole rombu o boku 4cm i kacie rozwartym 120 stopni.
1
Anna:
Podaj rozwiązanie równania lub nierówności : a) cosx=−
√
2
/2
1
Anna:
W trójkącie prostokątnym DEF mamy dane |FE|=2 , α=30 stopni. Oblicz pozostałe długośći boków tego trójkąta.
4
unja:
prosilabym tylko o pomoc w wypisaniu warunków bo cos mi sie nie zgadza dla jakich wartości parametru m funkcja (m − 4) x
2
− 4x + m −3 ma dwa miejsca zerowe z
2
ulka:
mam jeszcze takie i też nie mam bladego pojęcia logx4=
1
3
lub 10
l
o
g
6
=x
12
ulka:
witam !
log
3
2
3
−log
2
3
+0,5log
2
36 pomocy!
0
Edyś:
2
seimeilin:
Oblicz (cos52 − co38)+2sin38*sin52+2cos62=
3
Radzio:
Dany jest wierzchołek A(−7,0) trójkąta ABC i równanie prostej zawierającej bok BC:y=3x−9. Środkowa AS zawiera się w osi OX. Wysokość AD trójkąta podzieliła bok BC w stosunku
7
!!:
mnej wiecej wiem jak to zrobic ale potrzebuje jednego wyjasnienia znajdz wszystkie takie liczby rzeczywiste b aby wielomian (x
2
+bx +4 ) (x−1) miał trzy