geometria analityczna
Moniśka: Wyznacz pkt symetryczny do A względem prostej l: A= (1,8), l: −x− 2y+ 2= 0
23 kwi 15:43
xpt: Wyznacz równanie prostej l (zapiosz w postaci y=ax+b)
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej l przechodzącej przez punkt A.
Oblicz odległość punktu A od prostej l (czyli od punktu przecięcia obu osi).
Punkt przecięcia możesz oznaczyć np. S.
Punkt A' będzie przesunięty o wektor AS, od punktu S.
Jeśli coś jest niezrozumiałe to pytaj ;)
23 kwi 15:46
Moniśka: problem tkwi w tym że w ogóle nie umiem rozwiązywać tego typu zadań
23 kwi 15:50