W prostokącie ABCD przekątne mają długość 16 cm i przecinają się pod kątem 50 stopni.
Oblicz odległość wierzchołka A od przekątnej BD z dokładnością do 0,01cm.
Po pierwsze: jak to rozwiązać?
Po drugie (ale to już mniej ważne): dlaczego rozwiązaniem nie jest poprostu 8cm, bo nie
rozumiem tego
Z góry dzięki za odpowiedzi
Odleglosc od przekatnej to dlugosc |AF|=x
Ponieważ odległośc punktu od prostej to długośc odcinka, lezącego pod kątem prostym do
prostej z końcami na prostej i w punkcie A.
na czerwono zaznaczono kąt 50o
na zielono kąt 40o
| 8 | x | |||
Z funkcji trygonometrycznych oblicz | bądź | , z tablic odczytaj przybliżoną | ||
| x | 8 |
Nie zrozumiałam czego dokładnie ode mnie chcą z tą odległością
Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam
Jeśli w czworokącie wypukłym dane są długości przekątnych d1, d2 oraz miara kąta α
| 1 | ||
między nimi, to pole P tego czworokąta wyraża się wzorem: P = | d1d2sinα. | |
| 2 |
| 1 | ||
W tym zadaniu d1 = d2 = 16, a więc P = | * 162sin50o = 128sin50o. | |
| 2 |
| 1 | ||
Pole prostokąta P = 2 * | * 16 * x = 16x | |
| 2 |