pooomocy
Milencok: Witam mam dla was zadanko które nie moge zrobic pomózcie oto jego treść :Znajdz równanie
symetralnej odcinka A i B A=0,7i B =2,1 PROSZE POMÓZCIE mi rozwiazując to zadanie.
mam zrobione tyle: y=ax=b a(0,7)
7=a+b
1=2a=b => b=1−2a
podstawiam 7=a+1−2a
−a+6
a+−6
i co dalej.?
23 kwi 18:42
Basia: Źle podstawiłeś:
7 = a*0 + b
b = 7
1 = a*2 + b
1 = 2a + 7
2a = −6
a = −3
pr.AB y = −3x + 7
teraz wyznacz środek S odcinka AB
i napisz równanie prostej prostopadłej do pr.AB przechodzącej przez punkt S
23 kwi 18:48
Milencok: hm.. tylko nie wiem jak mam to równanie napisać
23 kwi 18:52
Basia:
prosta prostopadła do y = ax+b ma równanie
y = −1a + b1
ponieważ a = −3 to −1a = 13
y = 13x + b1
b1 wyznaczysz korzystając ze współrzędnych S, które już w drugim poście obliczyłeś
S(1,4)
4 = 13*1 + b1
23 kwi 18:57
Basia: postępujemy tak bo symetralna odcinka to prosta do niego prostopadła (czyli prostopadła
też do pr.AB) i przechodząca przez jego środek
23 kwi 18:58
Milencok: czyli że 4−13=b a b=3,7
23 kwi 19:09
Milencok: no w sumie b=3 23
23 kwi 19:10
Basia:
b ≠ 3,7
b = 323 = 113
czyli
y = 13x + 113
i to jest równanie symetralnej boku AB
23 kwi 19:13
Milencok: dziękuję bardzo;−*
23 kwi 19:20