Basia:
ad.c
nie jest, bo dla α=30 mamy
tg30 =
1√3
ctg30 =
√3
tg(2*30) = tg60 =
√3
ctg(2*30) = ctg60 =
1√3
| | 1√3*(1+1√3) | | 1√3*√3+1√3 | |
L = |
| = |
| |
| | 1+√3 | | 1+√3 | |
P =
√3
L≠P
ad.b
nie jest, bo dla α = 30 mamy
cosα =
√32
ctg(2*30) = ctg60 =
1√3
ctg30 =
√3
sin30 =
12
L =
√32 +
√32 −
1√3 =
√3 −
1√3 =
3−1√3 =
2√3
=
2√33
P =
√3*
12 =
√32
23≠
12 ⇔
23*
√3≠
12*
√3
L≠P
ad.a
nie jest, bo dla α=30 mamy
sin30 =
12
tg(2*30) = tg60 =
√3
tg30 =
1√3
cos30 =
√32
L =
12 +
12*
√3 =
1+√32
| | 1√3 | |
P = |
| = 1√3*2√3 = 23 |
| | √32 | |
L≠P
ad.1
poszukaj odpowiednich wartości w tablicach , podstaw i wykonaj obliczenia