Logarytmy
znowu_: Oblicz: 7log495−1
z tym, że w potędze jest logarytm o podstawie 49 z 5−1 [coś mi się to nie chciało napisać
ładnie..]
23 kwi 17:59
Mickej : 7
log495−1=7
1\2log74=2 wiesz skąd sie co wzięło

?
23 kwi 18:11
znowu_: no właśnie nie bardzo..
23 kwi 18:15
Mickej : podstawowe własności
a
logab=b taka własność
teraz sobie to przeglądnij to zobaczysz
23 kwi 18:19
znowu_: ok, teraz rozumiem..
pierwszą własność znałam, a tą drugą pierwszy raz widzę, wiec pewnie dlatego miała nieco
problemów.. dziękuję
23 kwi 18:23
Mickej : no fakt ja jej też jeszcze nigdzie nie widziałem
23 kwi 18:26
znowu_: no, to skąd ją wytrzasnąłeś..?
jesteś pewien, że to dobrze w takim razie? ;>
23 kwi 18:27
Mickej : dobrze jest na pewno

a tą wartość to nie wiem kiedyś ja chyba gdzies widziałem ale nie
martw się jest dobrze bo ją sprawdzałem wielokrotnie a poza tym gdyby była zła to juz by
był sprzeciw
23 kwi 18:30
xpt: znowu ta pierwsza jest podana na stronei (patrz odpowiedni dział po lewej)
Ta 2 to jest poprawna własność, ale tylko p[rzy zastrzeżeniu, ze a≠1 i b≠1 z tego co mi
się wydaje :)
23 kwi 18:33
znowu_: aha, ok rozumiem

no ja już tez zdążyłam to 10 razy sprawdzić, tym wzorem oczywiście bo
inaczej nie potrafię

teraz mam pewność, więc już się nie będę martwić
23 kwi 18:33
znowu_: to, że ta pierwsza jest podana na stronie to wiem i nie tylko z tej strony ją znam, ale i
z mojego nauczania, wiec spoko

a ta druga mówisz, ze tylko wtedy gdy a≠1 i b≠1..
hmm.. ok
23 kwi 18:36
kamil: a zna ktos wyprowadzenie tego drugiego uzytego wzoru?
23 kwi 18:37
Mickej : b nie musi być ≠1

bo gdyby było =1 to zawsze by było jeden a nawet jesli nie to nie
zmieniało by wyniku
23 kwi 18:39
Mickej : a wzór sam pokombinuj jak wyprowadzić
23 kwi 18:40
znowu_: aaha
23 kwi 18:43
;: 71\2log74=2 mickey moze sie myle, nie ma to znaczenia dla wynku ale tam powinno byc
zamiast 7 to 49?
23 kwi 19:52
Mickej : 49=7
2 a 2 wyciągłem przed logarytm
23 kwi 20:10
;: a z podstawy mozna wyciągnać?
23 kwi 20:21
Mickej : yhm nawet post założyli z dowodem bo ktoś sie tu sprzeczał zaraz linka wkleje
23 kwi 20:31
23 kwi 20:32
;: aa ok widze ze korzystales z tego 2 wzoru
23 kwi 20:33