trygonometria wykresy funkcji
kasia: Narysuj wykres funkcji: y=ctgx+|ctgx|
jak to narysowac
23 kwi 18:42
kamil: rozpatrz przypadek dla ctgx>0 i ctgx<0
23 kwi 18:45
Mickej : rozbić na przedziały
1 przedział
ctg≥0 wtedy wzór przyjmuje postać
y=ctgx+ctgx
y=2ctgx a to wiesz jak narysować
2 przedział
ctgx<0
y=ctgx−ctgx
y=0 czyli stały =0
23 kwi 18:45
kamil: i napisz co ci wyszlo
23 kwi 18:45
kasia: no do tego to doszlam tylko nie wiem jak to narysowac bo w y=2ctgx to juz sie chyba okres
zasadniczy zmienia
23 kwi 18:52
Mickej : pukamy sie po czole okres sie zmienia dopiero wtedy gdy jest coś przy x a że jest 2ctgx
to tylko podwajają sie wartosci
a no i zapomniałeś o wyznaczeniu dziedziny
23 kwi 18:53