trapez
Paweł: Oblicz wysokość trapezu równoramiennego, w którym dłuższa podstawa ma długość 24 cm, a
krótsza 12 cm. Kąt ostry tego trapezu ma miarę 60 st
23 kwi 15:47
tim: Gimnazjum czy liceum?
23 kwi 15:49
Paweł: gimnazjum
23 kwi 15:50
tim:

Ok.
Korzystając z
2280, obliczymy wysokość. (patrz rysunek)
niebieskie − a
czerwone − h
zielone − x
a + x + x = 24
a = 12
Kąt różowy − ma 60
O.
Liczymy z zależności podanych wyżej, skoro x = 6, to h = 6
√3
23 kwi 15:52
xpt:

Zaznaczony czerwoną przerywana linia jest trójkąt równoboczny (bo trójkąt o kątach
30
o,60
o,90
o to połowa tr rownobocznego).
H obliczasz z własności trójąta równobocznego.
23 kwi 15:54
tim: Ty znowu

...
Z tr. równobocznego xD
23 kwi 15:54
xpt: tim − zawsze szukam najprostszych rozwiązań sprowadzających sie do znikomej znajomości
wzorów i twierdzeń, jeśli bym chciał komuś imponować wiedzą to bym rozwiązywał niektóre
zadania na liczbach zespolonych, bo się o wiele krócej liczy. Ale, z osób chcących
dostać odpowiedź nikt nie zrozumie, więc korzystam z "najprostszych rozwiązań
sprowadzających sie do znikomej znajomości wzorów i twierdzeń" ;)
23 kwi 15:59