rozumowanie....
kaczor: dla jakich liczb naturalnych n liczba n4+n2+1 jest liczbą pierwszą. Uzasadnij swoje
rozumowanie...
23 kwi 21:01
Mickej : no to masz problem kolego bo twojego rozumowania nie uzasadnimy
23 kwi 21:04
kaczor: ale jak w ogole sie za to zabrać? to jest zadanie z jakiegoś zbioru na poziomie roz.
23 kwi 21:06
Basia: Próbowałabym tak:
n4 + n2 + 1 = (n2+1)2 − n2 = (n2+1−n)(n2+1 + n) = (n2−n+1)(n2+n+1)
jeżeli n4 + n2 + 1 ma być l.pierwszą to:
n2 − n + 1 = 1
i
n2+n+1 = n4+n2+1
n2−n = 0
n(n−1)=0
n =1
n4 −n = 0
n(n3−1)=0
n3−1=0
n=1
czyli tylko dla n=1
23 kwi 21:44
Basia: Próbowałabym tak:
n4 + n2 + 1 = (n2+1)2 − n2 = (n2+1−n)(n2+1 + n) = (n2−n+1)(n2+n+1)
jeżeli n4 + n2 + 1 ma być l.pierwszą to:
n2 − n + 1 = 1
i
n2+n+1 = n4+n2+1
n2−n = 0
n(n−1)=0
n =1
n4 −n = 0
n(n3−1)=0
n3−1=0
n=1
czyli tylko dla n=1
23 kwi 21:44
Basia: Próbowałabym tak:
n4 + n2 + 1 = (n2+1)2 − n2 = (n2+1−n)(n2+1 + n) = (n2−n+1)(n2+n+1)
jeżeli n4 + n2 + 1 ma być l.pierwszą to:
n2 − n + 1 = 1
i
n2+n+1 = n4+n2+1
n2−n = 0
n(n−1)=0
n =1
n4 −n = 0
n(n3−1)=0
n3−1=0
n=1
czyli tylko dla n=1
23 kwi 21:44
Basia: Przepraszam za tyle wpisów. Komputer mi zaszalał. A raczej sieć.
23 kwi 21:45