Jakub: Objętość bryłki srebra jest to objętość słupa wody nad poprzednim poziomem. Ze wzoru na
objętość walca:
V
1 = π*5
2 * 2 = 50π = 50*3.14 = policz
Teraz policzę ile trzeba zużyć srebra na pokrycie metalowego pudełka. Tutaj trzeba zrobić
założenie, że pudełko ma bardzo cienkie ścianki. Inaczej tego się nie da policzyć, bo
grubość ścianki nie jest podana
P = 2* ( 30*15 + 2*10*30 + 2*10*15 ) = oblicz
Ta 2 na początku to dlatego, że pokrywamy wnętrze i zewnętrzne tego pudełka. Zauważ też,
że przy iloczynie 30*15 nie ma 2, bo pudełko jest z góry otwarte. Reszta jak na pole
powierzchni prostopadłościanu
962
V
2 = P * 0,5mm = P * 0,05cm = policz
Teraz wystarczy tylko porównać V
1 z V
2. No ale najpierw musisz policzyć