trygonometria
bozena: rozwiąż równanie sinxctgx+ctgx=0
poprzeksztalcalam to i mi wyszlo cosx=0 lub cosx=√2 lub cosx=−√2
i cosx=0 to wiem Ze x=π/2+kπ a tych dwóch pozostałych nie umiem zrobić pomóżcie
23 kwi 20:44
Mickej : zle ci wyszło bo powinno wyjść
cosx=0 lub sinx=−1
23 kwi 20:55
Basia:
sinx*ctgx + ctgx = 0
założenia: x ≠2kπ (bo dla x=2kπ cotangens nie jest określony)
ctgx(sinx+1) = 0
ctgx = 0 lub sinx+1 = 0
x=π2+kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
sinx = −1
x = 3π2 + 2kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
co ostatecznie daje: x = π2 + kπ
23 kwi 21:10
bozena: a w odpowiedziach sa dwa rozwiazania to i jeszcze: x=3π/4+2kπ
23 kwi 21:13
bozena: to skąd się to drugie niby wzięło
23 kwi 21:14
Basia: a na pewno dobrze przepisałaś to równanie ?
23 kwi 21:15
bozena: no juz 10 razy sprawdzalam
23 kwi 21:17
23 kwi 21:20
ktos: nie na pewno
przykład akurat umiem przepisać to z rozwiązywaniem mam problemy
23 kwi 21:22
Basia: No to odpowiedź nie jest poprawna.
23 kwi 21:24
bozena: moze i tak dzieki
23 kwi 21:25
Bogdan:
Dobry wieczór.
sinx*ctgx + ctgx = 0.
| | 3 | |
Jeśli rozwiązaniem jest |
| π = 135o |
| | 4 | |
to wystarczy wstawić tę wartość do równania i sprawdzić.
ctgx(sinx + 1) = 0
ctg135
o = −ctg45
o = −1
| | 3 | |
Liczba |
| π nie jest rozwiązaniem równania. |
| | 4 | |
Rozwiązanie jest takie, jakie podała Basia.
Witaj Basiu

. Nie warto chyba sugerować się odpowiedziami cytowanymi tutaj
z jakiegoś zbioru zadań.
23 kwi 22:45
Basia: Witaj Bogdanie!
Jestem prawie pewna, że to zadanko zostało źle przepisane. Jest zbyt oczywiste. Błąd może
też być w druku.
24 kwi 00:55