− W trapezie prostokątnym o polu 24cm2 i kącie ostrym 45
stopni dłuższa przekątna tworzy z podstawami kąt alfa , taki że tg = 1/2 . Oblicz obwód
tego trapezu.
i drugie zad
W trapezie prostokątnym kąt DAB ma miarę 30 stopni, a boki AD i AB mają odpowiednio
długości 10 cm i 14 cm . Oblicz pole tego trapezu .
Bardzo prosze o pomoc . Ważna to sprawa.
Kąt pomarańczowy = 45O.
Wynika z tego, że trójkąt CDE jest równoramienny oraz |CE| = |ED| = |AB| = h.
Wynika z rysunku także, że |AC| = |BE| = a.
| 1 | ||
Z tangensa wynika że stosunek |AB| do |BD| = | . | |
| 2 |
| (|AC| + |BD|) * |AB| | ||
Wiemy, że | = 24 | |
| 2 |
| (2n + 1n) * 1n | |
= 24 | |
| 2 |
Ok. Następne.
Kąty w trójkącie DEA to zielony 30 i pomarańczowy 60. Z funkcji trygonometrycznych
obliczamy, skoro |DA| = 10 to |DE| = 5 oraz |EA| = 5√3. Skoro |AB| ma 14, to |BE| =
|CD| = 14 − 5√3.
Pole:
| (a + b) * h | |
| 2 |
| (14 + 14 − 5√3) * 5 | |
| 2 |
Ok. Teraz z kołem.
|AB| = 3,2
|CD| = 5
|AE| = |BF| = 2r = 4
| 5 − 3,2 | ||
|DE| = | = 0,9 | |
| 2 |
Jeszcze ostatnie. Najprostsze chyba
|CD| = 4
|AB| = 10
|BE| = |FA| = 6/2 = 3
Kąty EBC oraz FAD są równe, mają 30O.
| h | √3 | |||
Z tangensa z 30O obliczamy | = | h = √3 ![]() | ||
| BE | 3 |
o co chodzi?