rownania trygonometryczne
Justyna: wyznacz najmniejsza i największa wartość równania f(x)=3 sin2x−2cos2x
i mam taki problem, przekształciłam równanie do postaci f(x)=5sin2x−2 i chciałam
narysować wykres, ale nie wiem co zrobić z tym kwadratem?
23 kwi 17:26
Mickej : tłumacze
23 kwi 17:33
Mickej : jeżeli chcesz rysować to możesz robić to kolejno krokami
f(x)=sin
2x ten wykres wygląda tak że nie zmienia się teoretycznie nic poza tym że
wszystko znajduje się nad osią OX czyli jest dodatnie maks czyli jeden osiąga dla
f(x)=5sin
2x to wiesz chyba jak zrobić
f(x)=5sin
2x−2 to obniżasz o 2 i zbiór powinien ci wyjść <−2;3>
ale można też tak że podstawisz pod sinx=t i ograniczysz t∈<−1;1>
f(t)=5t
−2 i z tego wyznaczyć
23 kwi 17:39
Justyna: jaśniej, dzięki
23 kwi 18:02
Mickej : tam z tym t miało być tak

f(t)=5t
2−2 czylli funkcja kwadratowa
23 kwi 18:14