oblicz
Milencok: Boki trójkąta zawierają się w prostych:
4x+3y−21=0
x+2y−4=0
3x+y−7=0
Oblicz:
1. współrzędne wierzchołków
2. podaj jedno równanie środkowej
3. podaj jedno równanie symetralnej
4. podaj jedno równanie wysokości
5. oblicz pole trójkąta
23 kwi 17:29
Basia: Współrzędne wierzchołków to punkty wspólne prostych.
Musisz rozwiązać układy równań:
4x + 3y −21 = 0
x + 2y − 4 = 0
(punkt A)
4x + 3y −21 = 0
3x + y − 7 = 0
(punkt B)
x + 2y − 4 = 0
3x + y − 7 = 0
(punkt C)
policz i podaj wyniki
23 kwi 17:36
Milencok: współrzędne punktów to będzie tak A(0,7) b(2,1) c(6,−1) dobrze.?
23 kwi 17:39
Milencok: mam też pole trójkąta korzystając z wzoru

= 1/2(x
B−x
A)(y
C−y
A)−(y
B−y
A)(x
C−x
A)|
wierzchołki: A=(x
A,y
A) B=(x
B,y
B) C=(x
C,y
C)
23 kwi 18:14
Milencok: i wyszło mi 10
23 kwi 18:19
Basia: Dobrze!
No to teraz musisz wyznaczyć środek S jednego boku np. AB
i napisać równanie prostej CS (to będzie środkowa)
Wiesz jak to zrobić ?
23 kwi 18:42
Milencok: coś takiego:
wyznaczam środek odcinka [ac]
xs= (xa+xb)/2
ys=(ya+yb)/2 i wyszło mi z tego że S (1,4)
23 kwi 18:49
Basia: Dobrze. No to teraz napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty:
C(6,−1)
S(1,4)
23 kwi 18:53
Milencok: no włąsnie tego to chyba nie umiem próbowałam ale wyszło mi tak dziwnie że b=5,6 a x=0,8
23 kwi 19:02
Basia:
y = ax + b
za y podstaw −1, za x 6
−1 = a*6 + b
6a + b = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
za y podstaw 4, za x 1
4 = a*1 + b
a + b = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiązujesz układ podkreślonych równań
i podstawiasz do wzoru prostej za a i za b
23 kwi 19:11
Milencok: czyli tak
6a+b=−1
b=4−a
6a+4−a=−1
b=4−a
5a=−1−5
b=4−a
a=− 65
b=4+ 65
a= −65
b=4 65
i teraz podstawiam
y=− 65x+4 65
23 kwi 19:18
Basia: Błąd jest w wierszu
5a = −1 − 5
skąd − 5 ?
5a = −1 − 4
5a = −5
b = 9
23 kwi 19:26
Milencok: dziękuję
czyli równanie to będzie
y= −5x +9
23 kwi 19:37
Basia: skoro 5a = −5 to
a=−1
w b się pomyliłam
b = 4−(−1) = 4+1 = 5
y = −x +5
23 kwi 19:40
Milencok: ok jeszcze raz wielkie dzięki bo to już chyba całe zadanie jest skończone
23 kwi 19:43
Basia: No chyba Ci jeszcze wysokość została.
To będzie prosta prostopadła do AB (tak jak symetralna)
przechodząca przez C
23 kwi 19:45
Milencok: y=ax+b
np. y=−3x+7 więc −3*a=−1a=13
y=13+7
y=713
tak.?
23 kwi 19:52