matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Anja:
Pomóżcie bo nie mogę tego rozwiązać
x
x
ctg
2
−ctg
=0
8
8
23 kwi 23:18
b.:
x
podstaw t=ctg
2
...
8
23 kwi 23:35
b.:
x
sorry t=ctg
8
23 kwi 23:35
Bogdan:
x
Założenie:
≠ kπ => x ≠ k*8π, k € C.
8
x
x
ctg
(ctg
− 1) = 0
8
8
x
x
ctg
= 0 lub ctg
= 1
8
8
x
π
x
π
=
+ kπ lub
=
+ kπ
8
2
8
4
x = 4π + k*8π lub x = 2π + k*8π
23 kwi 23:59