Zadanie
Ania: Ania jest noga z matmy i nic nie umie i potrzebuje pomocy !

Zad.
Na poczcie stały obok siebie dwie paczki, każda w kształcie sześcianu. Większa paczka
miała krawędź dłuższą o 2dm niż krawędź mniejszej paczki, a objętość− o 98 litrów
większą, niż objętość mniejszej paczki. Oblicz, jakim procentem powierzchni całkowitej
większej paczki była powierzchnia całkowita mniejszej paczki.
Basia:
98 l = 98 dm
3
a − krawędź mniejszej paczki
a+2 − krawędź większej paczki
V
1 − objętość mniejszej
V
2 − objętość większej
V
1 = a
3
V
2 = (a+2)
3 = a
3 + 6a
2 + 6a + 8
a
3 + 6a
2 + 6a + 8 = a
3 + 98
6a
2 + 6a − 90 = 0 /:6
a
2 + a − 15 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż to równanie (Δ , pierwiastki)
pamiętaj, że a>0
P
1 = 6a
2
P
2 = 6(a+2)
2
oblicz P
1 i P
2
P
2 100%
P
1 p%
podstaw i policz