cierpliwości narysuję ten trójkąt
OK II AC i OL II BC
O jest środkiem odcinka AB ,
bo AB −− to srednica okręgu opisanego na trójkacie prostokatnym
więc < C = 90o
zatem punkt K jest rzutem prostokatnym na bok BC
i podobnie punkt L jest rzutem prostokatym na bok AC
( bo IOKI =2 i IOLI = 3 to odległości punktu O od ramion trójkąta ABC
zatem IOKI = 12 IACI
i IOLI = 12 IBCI
to wynika z tw. Talesa
więc IBCI= 2*IOLI => IBCI= 2*3=6
IACI= 2*IOKI => IOLI = 2*2 = 4
pole trójkąta ABC:
jest P= 12 *IACI *IBCI
podstaw i oblicz .....