już śpię:P
Radzio: Dany jest wierzchołek A(−7,0) trójkąta ABC i równanie prostej zawierającej bok BC:y=3x−9.
Środkowa AS zawiera się w osi OX. Wysokość AD trójkąta podzieliła bok BC w stosunku
|BD|

DC|=1:3. Oblicz współrzędne wierzchołków B i C
pomocy mój mózg już nie pracuje i nie mam pojęcia jak to zrobić :S
może czyjś jest jeszcze na chodzie i mi powie jak to zrobić pomóżcie proszę!
23 kwi 00:59
Basia: Podpowiadam
23 kwi 01:03
Basia:
S jest punktem przecięcia osi OX i prostej BC
3x − 9 = 0
3x=9
x = 3
S(3,0)
punkt D to punkt przecięcia wysokości i prostej BC
wysokość jest prostopadła do BC
pr.AD: y = −
13x + b
A∈pr.AD
0 = −
13*(−7) + b
0 =
73 +b
b = −
73
pr.AD: y = −
13x −
73
y = 3x − 9
y = −
13x −
73
3x − 9 = −
13x −
73 /*3
9x − 27 = −x − 7
10x = 20
x = 2
y = 3*2−9 = −3
D(2,−3)
S jest środkiem BC czyli
BS→=SC→
3|BD| = |DC|
3BD
→ = DC
→
BD
→ = BS
→ + SD
→ = BS
→ − DS
→
DC
→ = DS
→+SC
→ = DS
→+BS
→
3(BS
→ − DS
→) = DS
→+BS
→
2BS
→ = 4DS
→
BS
→ 2DS
→
DS
→ = [1;3]
BS
→ = [2,6]
BS
→ = [3−x
b;0−y
b]
3−x
b = 2
x
b=1
−y
b = 6
y
b = −6
B(1,−6)
BS
→ = [2;6]
SC
→ = [x
c−3;y
c−0]
x
c−3 = 2
x
c=5
y
c=6
C(5,6)
23 kwi 01:32
Basia: Radziu nie mam już siły tego tłumaczyć. Jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj jutro.
A i zrób sobie rysunek bo inaczej tych wektorów nie zobaczysz.
Dobranoc
23 kwi 01:37