Ciagi liczbowe wielomianowe
Elektronik_Radom: Proszę o pomoc bo zadanie nie jest latwe jak dla mnie a musze rozwiazac(przynajmniej
jakas podpowiedz jak to ugryźć.
Dany jest ciag an = n3 − 10n2 + 31n − 30 , wiedzac ze 2−gi wyraz ciagu jest rowny 0
wyznacz pozostale wyrazy ciagu, ktore sa rowne 0.
23 kwi 20:13
Basia:
potraktuj to jak wielomian
W(n) = n3 − 10n2 + 31n − 30
W(2) = 0 czyli W(n) dzieli się przez n−2
Wykonaj dzielenie. Wynikiem będzie trójmian kwadratowy. Znajdź jego miejsca zerowe.
Pamiętaj, że n∈N+
23 kwi 20:18
Eta:
Podziel: n3 −10n +31n − 30 przez n − 2
bo dla n=2 wartość an = 0
po podzieleniu
otrzymasz wyrażenie kwadratowe z n
policz deltę i n1 i n2
pamietajac ,że n€N
23 kwi 20:19
Elektronik_Radom: Dzieki

Policzylem i wyszlo mi n
1 = 3 i n
2 = 5 . Czyli te wyrazy sa rowne 0 mam
rozumiec. Dzieki raz jeszcze

nie takie trudne to zadanie jak z poczatku myslalem
23 kwi 20:53
Basia: Poczekaj chwilę. Sprawdzam
23 kwi 20:57
Eta: Tak dobrze
23 kwi 21:00
Basia: Wyniki są dobre.
W(n) = 0 dla n=2 lub dla n=3 lub dla n=5.
Czyli a2=a3=a5 = 0
23 kwi 21:02