całki
Magda: Potrzebuje pomocy przy całkach

∫2xsin
2xdx
∫3x
2e
x3dx <== przy e, x jest do 3 potegi
∫−2x/
√4x−x2dx
23 kwi 17:06
xpt: Zacznij od 2giej caki bo jest najprostsza (przy najmniej mi się tak wydaje, bo da się "na
oko").
Powiedz mi ile wynosi całka z ex ?
23 kwi 17:27
Basia: Pomagam
23 kwi 17:27
Basia: Sorry xpt nie wtrącam się
23 kwi 17:28
xpt: Basiu − mozesz zrobić to trzecie, bo mi jakoś nie chce wynik wyjść ;)
23 kwi 17:30
Magda: a właśnie z druga całka juz sobie poradzilam

ale z tamtymi dalej nie bardzo wiem co
zrobic

moze chociaz jakies naprowadzenie?
23 kwi 17:35
Basia: Mogę. Już piszę
23 kwi 17:42
xpt: Jeśli chodzi o podpowiedź to do 1szej całki: metodą całkowania przez części
Jak masz ∫2xsin2xdx=2∫xsin2xdx to
u=x dv=sinxdx
du=dx v= to musisz obliczyć ;P
23 kwi 17:56
Basia:
4x − x
2 = −(x
2 − 4x) = −[ (x−2)
2−4] = 4 − (x−2)
2
t = x−2
dt = dx
x = t+2
4x − x
2 = −(x
2 − 4x) = −[ (x−2)
2−4] = 4 − (x−2)
2=4−t
2
| | −2x | | t+2 | | −2t | | 1 | |
∫ |
| = −2∫ |
| dt = ∫ |
| dt − 4∫ |
| dt |
| | √−4x+x2 | | √4−t2 | | √4−t2 | | √4−t2 | |
pierwsza:
podstawienie
s =
√4−t2
pierwsza = ∫ 2 ds = 2s (wrócić przez t do x)
druga:
| | 1 | | dt | |
∫ |
| dt = 12∫ |
| dt |
| | √4(1−t24) | | √1−(t2)2 | |
s =
t2
ds =
dt2
= ∫
ds√1−s2 ds = arcsins
mogłam sie gdzieś pomylić w rachunkach
i jeszcze się zastanawiam czy się nie da prościej
23 kwi 18:18
Basia: Ta trzecia funkcja to tzw.funkcja niewymierna. Całkujecie takie ? Bo jeśli nie to może
pomyliłaś się przy przepisywaniu.
23 kwi 18:20
Basia: Można tę trzecią troszkę prościej rozpisać
| | −2x | | −2x + 4 − 4 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | √4x−x2 | | √4x−x2 | |
| | −2x+4 | | dx | |
∫ |
| dx − 4∫ |
| dx |
| | √4x−x2 | | √4x−x2 | |
pierwsza:
t =
√4x−x2
| | −2x+4 | |
dt = |
| dx /*2 |
| | 2√4x−x2 | |
∫
1 = ∫2dt = 2t = 2
√4x−x2
druga:
4x − x
2 = −(x
2−4x) = −[ (x − 2)
2 − 4] = 4 − (x−2)
2 = 4*[ 1 −
(x−2)24 ] =
4*[ 1 − (
x−22)
2 ]
t =
x−22 =
x2 − 1
dt =
dx2
dx = 2dt
| | 2dt | | 2dt | | dt | |
∫2 = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = arcsint = |
| | √4(1−t2) | | 2√1−t2 | | √1−t2 | |
arcsin
x−22
no i podstawić do całki początkowej
23 kwi 18:37