Pole rombu
Paweł: Oblicz pole rombu, w którym obwód wynosi 32 cm, a kąt ostry rombu ma miarę 60 st
Prosze o obliczenia.
23 kwi 15:30
tim:

Pomagam.
METODA 1. Korzystając z własności trygonometrycznych: (patrz rysunek) Mamy c = 32/4 = 8,
a = pół przekątnej A, b = pół przekątnej B. Wyznaczamy a = 4, b = 4√3.
Potem pole z wzoru:
METODA II. Korzystamy z wzoru na pole rombu: a
2 * sin (kąta ostrego)
| | √3 | |
Skoro kąt ostry ma 60, a sin 60 = |
| |
| | 2 | |
Podstawiamy itd.
23 kwi 15:35
xpt:

trójkąt ABD jest równoramienny i ma kąt 60
o więc ? Jest to dość znacny trójkąt, na Pole
którego wzór pewnie znasz ;
)
Ten romb składa się z 2ch takich trójkątów.
Wiesz o co mi chodzi, czy jeszcze dac jakąś podpowiedź ?
23 kwi 15:38
xpt: tim − mój sposób lepszy, dl atego przypadku i nie wymaga znajomości funkcji
trygonometrycznych ;]
BTW. Ty jeszcze nie miałeś w szkole funkcji trygonometrycznych, nie ?
23 kwi 15:41
tim: No zależy.. jeżeli gimnazjum to korzysta z
2280 
..
A BTW DO kogo?
23 kwi 15:42
xpt: tim − do Ciebie cały tekst był, jeżeli wracam do tematu to piszę "wracając do temau"
"@topic" lub coś podobnego ;
)
Ale już mi odpowiedziałeś na to pytanie co to je zadałem
23 kwi 15:56
tim: Tzn nie miałem (only
2280), ale wszystko się umie
23 kwi 15:59