Ciekawe z geometrycznych
daveustro: Wszystkie wyrazy ciągu geometrycznego (bn) są dodatnie i spełniony jest warunek
2b1 − b2 = b12 + b22.
Wyznacz iloraz tego ciągu tak, aby suma jego czterech pierwszych wyrazów była
największa. Oblicz tę największą sumę.
23 kwi 15:22
Mickej : podpowiadam
23 kwi 15:46
Mickej : Zadanie z działu optymalizacja ułóżmy sobie układ równań
b1,b2,b3,b4 kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
b22=b1b3 z własności ciągu geometrycznego
b2=b1q
b3=b1q2
b4=b1q3
2b1 − b2 = b12 + b2<sup>2 z tego co podane w zadaniu podane
b1+b2+b3+b4=max suma
no i tak z początkowych sprowadź do najprostszej postaci czyli do postaci w której
występuje tylko a1 i q a na końcu podstaw do sumy i wyznacz sobie ekstremum
23 kwi 15:52
daveustro: no i właśnie nie wychodzi mi to...

mógłby to ktoś pociągnąć do końca?
23 kwi 21:46
Eta:
Witam

..... pociagniemy:
2b
1 −b
1*q = b
12 +b
12*q
2 / : b
1 bo b
1≠0
2 −q = b
1 +b
1*q
2
=> b
1=
2−q 1 +q2
S
4 = b
1*
q4 − 1q−1
podstawiając za b
1 mamy:
| | 2−q | | q4 −1 | |
S4(q) = |
| * |
|
|
| | 1+q2 | | q−1 | |
| | 2−q | | (q2−1)(q2+1) | |
S4(q)= |
| * |
|
|
| | 1 +q2 | | q−1 | |
| | 2−q | | (q−1)(q+1)(q2+1) | |
S4(q)= |
| * |
|
|
| | 1+q2 | | q−1 | |
po skróceniu otrzymasz:
S
4(q)= (2−q)(q+1) −−− to funkcja kwadratowa
S
4(q) = − q
2 +q +2
więc osiaga max. dla q=
−b2a
więc dla q=
−1−2
czyli dla
q = 12
23 kwi 22:16