Wykaż, że prosta zawierająca dwusieczną kąta BHE przechodzi przez środek okręgu
konrad:

W trójkącie ostrokątnym ABC ∠BAC = 60°. Wysokości BD i CE tego trójkąta przecinają się w
punkcie H. Wykaż, że prosta zawierająca dwusieczną kąta BHE przechodzi przez środek
okręgu opisanego na trójkącie ABC.
23 kwi 20:43
Basia: Pomagam
23 kwi 20:47
Basia:
∠BAC = 60 ⇒ ∠ACE = 30 ⇒ ∠CHD = 60 ⇒ ∠EHB = 60 ⇒ ∠EBH = 30 ⇒ ∠BCA = 60 ⇒
ABC jest trójkątem równobocznym ⇒ H jest środkiem okręgu opisanego na ABC
(bo w tr.równobocznym wysokości pokrywają się z symetralnymi)
H ∈ dwusiecznej EHB
23 kwi 20:54
konrad: hmm... jak z faktu, że ∠EHB = 60 wywnioskowałaś, że ∠EBH = 30 ?
23 kwi 21:35
konrad: hm... jak wywnioskowałaś z ∠EHB = 60 , że ∠EBH = 30 ?
23 kwi 21:35
Basia: EC jest wysokością ⇒ tr.EHB jest prostokatny
23 kwi 21:46
Basia: Sorry ale tam jest błąd. Jeszcze pomyślę
23 kwi 21:57
konrad: Trzeba czegoś bardziej ogólnego, bo gdy to sobie narysujesz (tzn wyrysujesz środek tego
koła) to wychodzi jakiś punkt na tej 2siecznej, który nie jest punktem H
23 kwi 22:33
Bogdan:

Można spróbować nałożyć na rysunek układ współrzędnych.
| | b | | e | | √3e | |
A(0, 0), E(e, 0), F( |
| , 0), B(b, 0), K( |
| , |
| ), C(e, √3e) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Prosta AKC: y =
√3x
Prosta EC: x = e
| | √3 | | 2√3e | |
Prosta KS: y = − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
Teraz można wyznaczyć równanie prostej BH, punkty H i S oraz równanie dwusiecznej HS
i sprawdzić, czy S należy do dwusiecznej HS.
Jest trochę liczenia. Może uda się znaleźć prostszy sposób.
Czas spać. Dobranoc
24 kwi 02:04
24 kwi 11:00
konrad: to wystarczałoby udowodnić, że prosta eulera jest dwusieczną kąta utworzonego przez
wysokości
24 kwi 21:15