Ostrosłup prawidłowy czworokątny
abc: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi P, a pole podstawy
S. Oblicz objętość tego ostro słupa.
23 kwi 11:36
abc:

skoro S=a
2 więc
√S = a
nie wiem jakprzekształcić równanie by otrzymać H
1 i H
23 kwi 11:40
dpelczar: chwila juz robie
23 kwi 11:43
dpelczar: wiec:
P
b = P
P
1sciany =
P4 S = a
2
P
1sciany =
12ah
1 a =
√S
P = 2ah
1
H = U
√P2 − a2S{2
√S}
23 kwi 11:59
dpelczar: Sprawdzcie czy dobrze mu zrobiłem

ale sadze ze dobrze
23 kwi 12:00
tim: ale a2 nie zamieniasz na √S2 ?
23 kwi 12:02
tim: i (2S)2 to 4S2
23 kwi 12:04
dpelczar: sory napisało mi zle... mialo byc 4S
2 a tam gdzie jesy P
2√S2 ma być a
2 − MASZ RACJE
TYLKO NIE MAM OPANOWANEGO TEGO JEZYKA SYMBOLI I SIE MYLE...
23 kwi 12:20
tim: Tzn chodziło mi o:
Dalej dokończ.
23 kwi 12:22
dpelczar: no to z moim rozwiazaniem tylko a
2 na S zamienic i to samo wyjdzie

tylko U mi
ulamka nie zrobilo...

a wynik to
23 kwi 13:10
dpelczar: i jest gites
23 kwi 13:10
tim: Może abc ma wynik?
23 kwi 13:12