wierzcholki
daboia: jak wyznaczyc wspołerzedne wierzcholka (p,q) z funkcji : x2−6x+8
23 kwi 20:14
M.: Δ=32
W=(p,q)
p=−b q=−Δ
−−−−− −−−−−−−−−
2a 4a
oblicz i podstaw
23 kwi 20:21
Eta:
p= −b2a q= −Δ4a
policz to.....
23 kwi 20:22
daboia: a jak mam to zapisac w postaci kanonicznej i iloczynowej?
23 kwi 20:30
Eta:
postać kanoniczna:
f(x) = a( x −p)
2 +q => f(x) = ( x +3)
2 −1 bo p = 3 q= −1
Postać iloczynowa to f(x) = a(x −x
1)(x − x
2)
ponieważ a = 1 to policz x
1 i x
2 i podstaw
i to wszystko
23 kwi 21:06