pole i obwód trapezu
anka : Na okręgu o promieniu 2 cm. opisany jest trapez równoramienny , którego ramię ma 5 cm.
Oblicz pole i obwód tego trapezu .
proszę o pomoc
23 kwi 16:08
Mariusz: H=2r
a sumy przeciwległych boków są jednakowe
23 kwi 16:19
anka : dzięki ale to zdołałam wywnioskować
23 kwi 16:21
tim:

Ułóż sobie układ równań

a = górna podstawa
b = dolna podstawa = a + x + x
x = różowe

= są równe
h = 2r
23 kwi 16:23
Mariusz: dwa ramiona = sumie podstaw
10=a+b
P=20
V=1/2(a+b)*h wszystko jest dane
23 kwi 16:23
tim: Mariusz.. skąd wziąłeś a + b?
23 kwi 16:23
Mariusz: a+b to podstawy
23 kwi 16:24
tim: Ale masz tylko jedną daną
23 kwi 16:24
Mariusz: suma ramion jest równa sumie podstaw, jest to trapez równoramienny
23 kwi 16:25
Mariusz: czyli
a i b − podstawy
c−ramie
c=5
2c=a+b
2c=10
a+b=10
H=2r r=2
23 kwi 16:26
tim: Masz dane b = 5, H = 4 i skąd wziąłeś a lub ramię?
23 kwi 16:26
tim: Dobra soryy..

Źle doczytałem polecenie.
23 kwi 16:27
xpt:

tam do góry powinno być a, ta podstawa co ją na czerwono zaznaczyłem.
sumy przeciwległych boków sa sobie równe, czyli a+b = c+c
Pole masz ½(a+b)*H
Skoro wiesz ile to jest a+b=c+c=5+5 to masz już wszystko (bo H=2r=2*2)
Obwód a+b+c+c=(a+b)+c+c=(c+c)+c+c=4c=4*5
Nie musisz liczyć a i b, ponieważ jest to niepotrzebne w zadaniu.
23 kwi 16:28
Mariusz: spoko, zadaża sie
23 kwi 16:29
anka : hej hej chłopaki , ale mamy jeszcze magiczne 2
23 kwi 16:29
tim: Mamy r = 2, H = 2r, H = 4
23 kwi 16:30
xpt: Moja odpowiedź uwzględnia wszystko, po prostu nie dodawałem jednostek bo jednowstki
zawsze wyjdą i można je dopisac dopiero w końcowej odpowiedzi.
23 kwi 16:31
anka : , ja myślałam że jest istotne dlatego was pytałam , ale za to dziękuje ślicznie i
przepraszam za kłopot

*
23 kwi 16:32
anka : ej , a nie można zrobić tego pitagorasem
chodzi mi o to że tam mamy 2 trójkąty ...
tak już próbowałam nawet i wychodzi ze to x=3
23 kwi 16:36
tim: x = 3, wtedy a = 2, b = 8
23 kwi 16:38
anka : no i o to chodziło dzięki jescze raz

!

**
23 kwi 16:41