prosze o sprawdzenie
claudia2911: Wciągu arytmetycznym suma wyrazów drugiego i szóstego jest równa 4, natomiast iloczyn
wyrazów czwartego i siódmego jest równa 22. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
i mam tak: a
1+r + a
1+5r=4
(a
1+3r)*(a
1+6r)=22
i nie wiem czy to jest dobrze:
2a
1+6r=4
a
12+6ra
1+3ra
1+18r=22
a
1=2−3r
a
12+6ra
1+3ra
1+18r=22
(2−3r)
2+6r(2−3r)+3r(2−3r)+18r=22
a
1=2−3r
[2
2−2*2*3r+(3r)
2]+(12r−18r)+(6r−9r
2)+18r=22
4−12r+9r
2−6r+6r−9r
2+18r=22
4−12r+18r=22
6r=22−4 /:6
r=3
i co dalej

jaki to wzór jest
tim: Świetnie

Wzór ogólny ciągu jest
a
n = a
1 + (n − 1)r
r już obliczyłeś, teraz musisz obliczyć a
1 (podstaw r gdzieś i oblicz)
Podstawisz dane i opowstanie ci wzór. Jak ci wyjdzei − napisz.