jednokładność
Aro: Obrazem punktu K = (2,4) w jednokładności o środku O i skali s = − 5 jest punkt L =
(9,1). Wyznacz współrzędne punktu O. Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu bowiem nie
rozumiem tego działu.
23 kwi 11:31
Aro: zrobiłem to tak, [KS] = 1/5 [SL]
[x −2; y − 4 ] = 1/5 [ 9 − x ; 1 − y ]
x = 19/3 y = 3,5 S(19/3 ; 7/2)
wyniki są dobre, ale prosiłbym bym aby mi ktoś wytłumaczył czemu musiałem użyć 1/5 a nie
5 bądź −5 ?
i
23 kwi 11:39
Aro: a może mi ktoś wytłumaczyć w tym zadaniu
http://www.zadania.info/920599 trzeba było mimo iż skala była −2 użyto
[O1S] = 2[SO2] a nie [O1S] = 1/2 [SO2] ? Czy w takim razie różnie się ma jednokładność
punktu a okręgu?
23 kwi 11:44
Aro: już rozumiem wszystko, niezle się poplątałem.
23 kwi 11:51