pole
:):

Oblicz pole zakreskowanej figury. Kąt B (beta) wynosi 30 stopni.
23 kwi 13:05
tim: Rozumiem, że przeciwprostokątna przechodzi przez środek?
23 kwi 13:05
tim: I jeszcze gimnazjum czy liceum
23 kwi 13:06
:): tak przez środek

gimnazjum
23 kwi 13:08
tim: Ok. To pomogę
23 kwi 13:08
krossa: Pk−Pt
23 kwi 13:10
tim: Korzystając z
2280 obliczamy długość a oraz c.
b = 6 = a
√3
c = 4
√3
| | c | | 4√3 | |
Obliczamy r = |
| = |
| = 2√3 |
| | 2 | | 2 | |
Teraz wystarczy obliczysz pole koła πr
2,
| | ab | |
potem pole trójkąta = |
| . |
| | 2 | |
Potem aby obliczyć pole zacieniowanego odejmujesz P
O − P
Δ 
.
Jak rozwiążesz napisz wynik/
23 kwi 13:11
:): Wyszło mi ok. 27,38.... bo tam wyszło pole trójkąta
√108... nie wiem
23 kwi 13:19
tim: P
o = 12π ≈ 37,7
P
Δ =
√108 ≈ 10,39
P
z ≈ 27,31

Możesz niezaokrąglać
23 kwi 13:23