matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.3.2018
Zadania
Odp.
1
MarioxF:
Trzy liczby (x y z) tworzą rosnący ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 420. Jeśli trzeci wyraz zmniejszyły o 180 to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdź liczby x y z
3
lmn:
Znajdź równania prostych w których zawierają się dwusieczne kątów, utworzonych przez proste k: 4x+2y+1=0 i m: 11x−2y+7=0.
5
heheszek:
" o roznicy roznej od − " <<−−−− ? ? jesli ciag arytm. to wlasnosc:
7
heheszek:
jak masz x(x
2
+ mx + cos) = 0
13
Anna:
jaką najmniejszą wartość może przyjąć iloczyn dwóch liczb w której w sumie są równe 60
7
Nie Radny:
Funkcja liniowa przyjmujewartosc dodatnia dla x należących do przedziału od minus nieskończoności do 2 a jej wykres przecina oś OY w punkcie (0,4) zatem jej wzór ma postać.
3
QWERTY:
W trójkącie ABC miara kąta zewnętrznego przy wierzchołku A jest dwa razy większa niż miara kąta wewnętrznego przy wierzchołku B. Wykaż, że trójkąt ABC jest równoramienny.
2
Pomoc:
Podac przyklad funkcji ktora w danym punkcie spelnia warunek Cauchyego Riemanna a w innymi juz nie
5
kasiek:
Dane są punkty K,L,M,N położone tak, że LK=LM=LN=17 i KN=16 wiedząc że punkt L jest środkiem odcinka KM
1
Witam :
−1
Największa wartością funkcji kwadratowej jest : f(x)=
x
2
+4x+1 w przedziale <−1,5>
3
7
asiak98:
Oblicz cosinus kąta α rozwarcia stożka o objętości 6π, którego długość wysokości równa się 2. No więc z objętości
4
Mat:
Wykaż że suma rozwiązań równania
1
4
8
x
3
+4x
2
+8x+
+
+
=70 jest liczbą parzystą
x
3
x
2
x
Nic nie mogę wymyślić
8
Martyna:
Obliczyyy pole fiigury ograniczonej krzywymi: y = ln x dla x mniejsze rowne 1; y = 1−x x=0
2
rad257:
W fabryce żarówek ledowych pracują dwie maszyny M
1
i M
2
, które produkują odpowiednio 60% i 40% całej partii żarówek.
2
annabb:
http://matematyka.pisz.pl/forum/371580.html
6
Michał:
:::rysunek::: Dobry wieczór!
3
julkaa:
1−cosγ
Udowodnij, że jeżeli w trójkącie zachodzi równość cosα =
, to ten trójkąt jest
2cosβ
równoramienny.
4
Nowy:
Jak zamienić cosinusa na sinusa sinx=...
3
Majeranek:
x
3
∫
dx
1+x
8
3
pppk:
Znajdź równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC, jeśli dany jest wierzchołek trójkąta A(−2,1) oraz równania dwóch prostych w których zawierają się dwie
2
pppk:
Znajdź równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC, jeśli dany jest wierzchołek trójkąta A(−2,1) oraz równania dwóch prostych w których zawierają się dwie
4
lil:
Wielomian f jest dany wzorem f(x)=3x
4
− 4kx
3
+ 6x
2
−12kx z parametrem rzeczywistym k. Wyznacz wszystkie wartości k, dla których funkcja f jest rosnąca w przedziale ⟨2;+
∞
) i nie
5
Violka:
Rozwiąż nierówność :
2
//:
dlaczego cos3x=0 to π/6+2/3kπ, a nie może być też −π/6+2/3kπ
3
Badum:
Wyznacz objętość kuli : a) opisanej na czworościanie foremnym o krawędzi 2
1
NIEMATEMATYCZNYUMYSL:
podstawa trojkata rownoramiennego abc jest odcinek o koncach a(2,1) b(5,2) wierzchołek c nalezy do prostej
6
lu:
hej mqm problem z zadaniem
0
Pomoc:
Znalezc przykład zbioru w dowolnej przestrzeni zeby byl on domkniety i ograniczony ale nie byl zwarty.
2
Anna:
Hej! Mam zadanie w którym muszę wyznaczyć rozwiązania równań
6
Sss.kolanko:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2
− 3x + m
2
− 6m + 9= 0 ma dwa różne rozwiązania których suma sześcianów wynosi 27 ?
3
Michał:
:::rysunek::: Hello, mam pytanko odnośnie szkicowania wykresów. Należy podać liczbę rozwiązań równania
1
Agata:
Dane są równania dwóch boków równoległoboku: 8X+3Y=−1 i 2X+Y=1 oraz równanie jednej z jego przekątnych: 3X+2Y=−3.
0
Jedrek:
I jak tam po Diamentowym Indeksie?Pochwalcie się
1
GMD:
Cześć dostałem zadanie przygotowawcze na sprawdzian i nie wiem do końca jak to zrobić. Najlepiej by było jakbyście dali do tego WYTŁUMACZENIE. Zadań było 24, ale niektóre zrobiłem
2
Jhn:
Mam takie zadanie podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD o boku długości 10. Krawędź boczna DS ma długość 10
9
PUNK1:
czy taki trójkat isnieje?
13
Michał:
Hej
zastanawiam się nad przekształceniami wykresu funkcji kwadratowej mam wykres f(x)=x
2
−x−2
6
wifik:
:::rysunek::: Mam wykazać wszystkie 3 srodkowe tylko nie wiem jak to zrobić.
2
PUNK1:
W trójkacie ABC, H jest punktem przecięcia wysokości, P jest punktem przecięcia AH oraz BC, R jest promieniem okręgu opisanego,
6
Lovely:
Rzucamy cztery razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania orła w trzech rzutach pod warunkiem uzyskania w ostatnim rzucie reszki?
3
matura:
W trójkącie ABC punkt S jest środkiem boku AC i wiedząc że kąty ABS i BCS mają równe miary
1
waleta:
Jak wpisać w wolframie funkcję "wąsiastą" czyli określoną w jakiś sposób na konkretnym przedziale. Coś typu że od 0 do 1 jest cosx a w przeciwnym przypadku inaczej.
7
michal:
Wyznacz kąty trójkąta o wierzchołkach : A=(5,−4), B=(−1,5) , C=(−5,−1). Obliczyłem długość boku
7
michal:
Dla jakich wartości parametru m prosta x + my = 5 jest styczna do okręgu x
2
+y
2
=5.
1
liczby:
0,15 mg/l ile to jest mg/dl?
4
Pomoc:
Podac przykład funkcji na R
2
ktora nie jest rozniczkowalna w pewnym punkcie oraz przykład funkcji kiedy jest roznuczkowalna w kazdym punkcie
7
LLLena:
Naszkicuj w układzie współrzędnych kąt α
9
Marko Polo:
Czy wzór na współczynnik a=tg alfa jest w tab;icach bo nie moge znaleść?
20
mk:
oblicz log
3
10* log27 +log
7
14 − log
7
2
7
jc:
Podziel obie strony przez abc. Przyjrzyj się, może wymyślisz rozwiązanie.
1
mat:
Z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono wysokość CD
3
Midas:
Witam, mam do rozwiązania równanie macierzowe w tej postaci:
4
Jacobss:
Rzucamy 2 razy sześcienną kostkę, której trzy ściany mają po 2 oczka, dwie ściany mają po 1 oczku i jedna ściana ma 4 oczka, oblicz prawdopodobień, że suma oczek będzie nieparzysta
3
Jacobss:
Z talii 52 kart, z której usunięto damę kier i asa kiera losujemy jedną kartę.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy damę lub kartę koloru kier.
3
lilia:
Kolejne pytanko, tym razem z ciągów. Mam podany wzór na sumę S
n
początkowych wyrazów i muszę wyznaczyć wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n
). Dlaczego należy obliczyć tak: S
n
−S
n−1
a nie
4
Jacobss:
Rzucamy 4 razy symetryczną monetą, oblicz prawdopodobieństwo, że orzeł wypadł co najmniej 2 razy
2
lilia:
Mam pytanie odnośnie tego zadanka:
x
2
Do wykresu funkcji f(x)=
poprowadzono styczne w punktach, w których rzędna
x+2
jest równa −9 . Oblicz współrzędne punktu przecięcia się tych stycznych.
4
Pomoc:
Przykład ciagu funkcyjnego zbieżnego punktowo ale nie jednostajnie oraz przykład ciagu funkcyjnego zbieznego punktowo i jednostajnie
5
Anna:
oblicz sumę początkowych wyrazów ciągu a
n
którego wzór podano poniżej
2
dasa:
Dla jakiej wartości parametru m prosta y+x=m jest styczna do okręgu o równaniu (x−1)
2
+ (y+1)
2
= 2?
1
Jedrek:
Rzucamy szescienna kostka do momentu uzyskania szóstki. Niech k bedzie dowolna dodatnia liczba całkowita. Oblicz prawdopodobienstwo, ze liczba rzutów bedzie A: równa k; B : mniejsza niz k;
12
jolka:
(a+1)(b+1)(c+1) ≥ 64abc czyli z założenia (a + a + b + c)(b +a + b + c)(c + a + b+ c ) ≥ 64abc