Ciąg geometryczny, suma, znajdź x, y, z
MarioxF: Trzy liczby (x y z) tworzą rosnący ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 420. Jeśli
trzeci wyraz zmniejszyły o 180 to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdź liczby x y z
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Janek191:
y
2 = x*z
x + y + z = 420 ⇒ x + z = 420 − y
x, y, z − 180 − ciąg arytmetyczny, więc 2 y = x + z − 180
zatem
420 − y = 2 y + 180
3 y = 240
y = 80
=====
oraz
80
2 = x*z i z = 2 y − x +180 = 340 − x
więc
6 400 = x*(340 − x)
x
2 − 340 x + 6 400 = 0
Δ = 115 600 − 4*6 400 = 115 600 − 25 600 = 90 000
√Δ = 300
================= bo ciąg x, y, z ma być rosnący
z = 340 − 20 = 320
===============