prosta styczna do okregu
michal: Dla jakich wartości parametru m prosta x + my = 5 jest styczna do okręgu x2 +y2 =5.
Zrobiłem układ równań
x2 +y2 =5
x = 5my
no i dostałem z tego m2y2 + y2 − 10my +20 =0
jak ruszyć dalej?
20 mar 14:41
Blee:
dlaczego niby x = 5my
20 mar 14:42
Janek191:
To jest źle
20 mar 14:43
Janek191:
x = 5 − my
x2+ y2 = 5
20 mar 14:43
Blee:
a co dalej zrobić (z prawidłowym równaniem kwadratowym)

Wyznaczyć pierwiastki
20 mar 14:44
jc: Dobierz m tak, aby układ miał dokładnie jedno rozwiązanie.
20 mar 14:48
Janek191:

( 5 − my)
2 + y
2 = 5
25 − 10m y + m
2y
2 + y
2 − 5 = 0
(m
2 + 1) y
2 − 10 m y + 20 = 0
Δ = 100 m
2 − 4*(m
2 + 1)*20 = 20m
2 − 80 = 0 ⇒ m
2 = 4
m = − 2 lub m = 2
===============
20 mar 14:49
michal: Przepraszam, źle zapisałem Wam drugie równanie.
Tam oczywiście było x = 5 − my jak napisał janek.
Dziekuję za pomoc, nie wiedziałem że mogę wyciągnąć y
2 przed nawias z tych dwóch wyrazów
20 mar 14:52