proszę o rozwiązanie
Anna: oblicz sumę początkowych wyrazów ciągu an którego wzór podano poniżej
an = {(−1)n dla n parzystych
2n−2 dla n nieparzystych}
20 mar 08:10
aniabb:
Sn=(n−1)n/2 dla n parzystych
Sn=(n−1)(n+2)/2 dla n nieparzystych
20 mar 09:24
Anna: przepraszam bardzo ale żle podałam polecenie powinno być
oblicz sumę 32 początkowych wyrazów ciągu an którego wzór podano poniżej
an = {(−1)n dla n parzystych
2n−2 dla n nieparzystych}
20 mar 16:26
annabb: No to wstaw w pierwszy.... suma=31*16=496
20 mar 20:09
Anna: ja to zrobiłam tak
1 ,2,3,4,5, ......32
dla n parzystych
a
2 = (−1)
2 = 1
a
4 = (−1)
4 = 1
.
.
.
a
16 = (−1)
32 = 1
dla n nieparzystych
a
1 = 2*1 − 2 = 0
a
3 = 2 *3 − 2 = 4
.
.
.
a
16 = 2*31 − 2 = 60
| | 0 +60 | |
S16= |
| *16 =480 czyli 480 + 16 = 496 |
| | 2 | |
czy to jest dobrze
20 mar 21:30
aniabb: tylko zamiast a16 napisz na górze a32 a na dole a31 bo takie n podstawiasz ale
zostaje S16
20 mar 23:51