paramtr m, funkcja kwadratowa
Michał:

Hello, mam pytanko odnośnie szkicowania wykresów. Należy podać liczbę rozwiązań równania
f(x)=|m|
w zależności od parametru m.
f(x)=|(x+3)
2−4|
Machłem wykres mam:
m=2 ∊ {0} u {1; +oo}
m=3 ∊ {1}
m=4 ∊ (0;1)
W odp jest też powiedziane ze m ma 2 rozzwiązania dla (−oo;−4) U{0}U {4;+oo) i anlogicznie
każda odpowiedź ma też wartości na minusie.
Zastanawiam się czemu czy to dla tego że: "Należy podać liczbę rozwiązań równania f(x)=|m|"?
czyli |m| = 1 to m=1 i m=−1?
Potrzebuję potwierdzenia, dziękuję z góry za rozpatrzenie pytania
20 mar 18:01
Michał:

Hmnn rysunek się coś schrzanił, poprawiam.
20 mar 18:03
PW:
|(x+3)2−4|=|m|
− jest to równanie typu
|a|=|b|,
które ma dwa rozwiązania:
a=b lub −a=b.
Nie zatem "machłem wykres", ale "machłem dwa wykresy".
20 mar 18:10
Michał: Ok, dzięki za zainteresowanie PW =) i wytłumaczenie.
20 mar 18:19