wykaż
mat:
Z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono wysokość CD
Wykaż,że długość tej wysokości jest równa sumie długości promieni okręgów wpisanych
w trójkąty ABC i ADC i BDC
20 mar 12:26
Eta:

W czym problem?
1/ rysunek i odpowiednie oznaczenia zgodne z treścią
w każdym trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a i b i przeciwprostokątnej c
| | a+b−c | |
r= |
| −−− masz ten wzorek w tablicach |
| | 2 | |
to 2r= a+b−c
==========
i "jedziemy" :
w Δ ABC : 2r
1=a+b−c
w ΔADC : 2r
2=h+x−b
w ΔBDC : 2r
3=h+c−x−a
+ −−−−−−−−−−−−−
2(r
1+r
2+r
3)= 2h ⇒ h=r
1+r
2+r
3
=========
c.n.w
20 mar 12:37