Równania macierzowe
Midas: Witam, mam do rozwiązania równanie macierzowe w tej postaci:
B*XT − XT − 2A = 0
Dwie macierze 2x2:
A [2 0] B [1 0]
[−1 1] [−1 1]
I wszystko byłoby ok gdyby nie XT , nie mam pojęci co z tym zrobić, to samo z tym minusem przy
XT, jakieś rady? Z góry dziękuję.
20 mar 11:40
Pytający:
B*XT − XT − 2A = 0
(B−I)XT=2A
XT=(B−I)−1(2A)
X=(2(B−I)−1A)T
20 mar 11:46
Midas: Mam pytanie, czemu macierz B odejmujemy od macierzy jednostkowej?
20 mar 11:54
Pytający:
Raczej na odwrót: jednostkową od B.

CD−CE=C(D−E)
CD−ED=(C−E)D
CD−D=CD−ID=(C−I)D // podstaw C=B, D=X
T i masz to co u Ciebie
CD−C=CD−CI=C(D−I)
20 mar 12:03