matematykaszkolna.pl
Oblicz kąty znając boki michal: Wyznacz kąty trójkąta o wierzchołkach : A=(5,−4), B=(−1,5) , C=(−5,−1). Obliczyłem długość boku |BC| = 213 |AB| = 913 |AC| = 109 Długość boków postanowiłem obliczyć z twierdzenia cosinusów. Kąt naprzeciwko |BC| wyszedł 87 / 91417 Mogę w tym przypadku przybliżyć wartość pierwiastka i wynikowi przybrać najbardziej przybliżoną wartość kąta z tablic? No i postąpić tak w przypadku reszty kątów
20 mar 15:24
Eta: A może masz wyznaczyć : "cosinusy" tych kątów bo miar kątów dokładnie nie da się obliczyć przy takich danych emotka
20 mar 16:11
michal: Jestem pewien, że miary tych kątów.. Bo polecenie 1:1 przekopiowane z zestawu No a jak dokończyłem to zadanie w ten sposób to wyszły karykaturalne dane, bo sporo ponad 180 stopni..
20 mar 16:19
Eta: Jaki to zestaw ? możesz podać
20 mar 16:22
michal: Układany przez nauczycielkę, więc nie mam pojęcia skąd same zadania pochodzą Potem jeszcze spróbuję przeliczyć ponownie, może gdzieś rachunkowo poknociłem. Bo jako tako z tw. cosinusów powinno sie to mniej więcej poukładać..
20 mar 16:27
Eta: Liczyłam , "paskudne" wartości wychodzą ( to może niech Twoja Pani się wykaże ....emotka
20 mar 16:29
michal: W każdym razie dzięki za pomoc emotka
20 mar 16:31
Krzysiek60: Jak mozna nazwac liczbe karykaturalna ? Sam jestes k.......y Bylo podobne zadanie w jednym zbiorze zadan z geometrii analitycznej Gdowski Plucinski gdzie wlasnie wychodzily takie liczby W nastepnym wydaniu zostalo to poprawione (u pigora byly inne dane
20 mar 16:44