Oblicz kąty znając boki
michal: Wyznacz kąty trójkąta o wierzchołkach : A=(5,−4), B=(−1,5) , C=(−5,−1).
Obliczyłem długość boku
|BC| = 2√13
|AB| = 9√13
|AC| = √109
Długość boków postanowiłem obliczyć z twierdzenia cosinusów.
Kąt naprzeciwko |BC| wyszedł 87 / 9√1417
Mogę w tym przypadku przybliżyć wartość pierwiastka i wynikowi przybrać najbardziej przybliżoną
wartość kąta z tablic? No i postąpić tak w przypadku reszty kątów
20 mar 15:24
Eta:
A może masz wyznaczyć : "cosinusy" tych kątów
bo miar kątów dokładnie nie da się obliczyć przy takich danych
20 mar 16:11
michal: Jestem pewien, że miary tych kątów.. Bo polecenie 1:1 przekopiowane z zestawu

No a jak dokończyłem to zadanie w ten sposób to wyszły karykaturalne dane, bo sporo ponad 180
stopni..
20 mar 16:19
Eta:
Jaki to zestaw ? możesz podać
20 mar 16:22
michal: Układany przez nauczycielkę, więc nie mam pojęcia skąd same zadania pochodzą
Potem jeszcze spróbuję przeliczyć ponownie, może gdzieś rachunkowo poknociłem. Bo jako tako z
tw. cosinusów powinno sie to mniej więcej poukładać..
20 mar 16:27
Eta:
Liczyłam , "paskudne" wartości wychodzą ( to może niech Twoja Pani się wykaże ....
20 mar 16:29
michal: W każdym razie dzięki za pomoc
20 mar 16:31
Krzysiek60: Jak mozna nazwac liczbe karykaturalna ?
Sam jestes k.......y
Bylo podobne zadanie w jednym zbiorze zadan z geometrii analitycznej Gdowski Plucinski
gdzie wlasnie wychodzily takie liczby
W nastepnym wydaniu zostalo to poprawione (u pigora byly inne dane
20 mar 16:44