trójkąt
matura:
W trójkącie ABC punkt S jest środkiem boku AC i wiedząc że kąty ABS i BCS mają równe miary
Wykaż że |AC|=√2*|AB|
20 mar 16:16
matura:
I jeszcze takie
Oblicz pole trójkąta wiedząc ze pole trójkąta zbudowanego z jego środkowych
jest równe 9
bardzo proszę o pomoc
20 mar 16:19
Eta:

1/ jak zwykle przejrzysty rysunek........ ( połowa sukcesu w planimetrii

2/ ΔASB i ABC podobne z cechy (kkk)
| | c | | 2b | |
to : |
| = |
| ⇒ 2b2=c2 ⇒ ............ |AC|=√2|AB| teza |
| | b | | c | |
c.n.w
20 mar 16:37
Eta:
2/ Wykaż twierdzenie,że:
jeżeli P
1 −−− pole trójkąta zbudowanego ze środkowych
P−− pole trójkąta ABC
zatem P(ABC)= (4/3)*9= 12
===
20 mar 19:47