dowod nierownosci
matlamp: Udowodnij, że dla liczb dodatnich a, b,c takich, że a + b + c = 1 zachodzi nierówność:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )(1 + |
| )(1 + |
| ) ≥ 64 |
| | a | | b | | c | |
| | (a + 1) + (b + 1) + (c + 1) | |
zapisałem układ nierówności: |
| ≥ 3√(a+1)(b+1)(c+1) |
| | 3 | |
I po przekształceniach, skorzystaniu z tezy, wychodzi mi, że
No i po odjęciu i po podzieleniu przez abc, wychodzi niby teza, ale znak nierówności wychodzi
mi nie w tą stronę co trzeba..
Jeśli metoda poprawna to gdzie jest błąd, a jeśli błędna to proszę o pomoc w rozwiązaniu
zadania.
19 mar 22:59
matlamp: ...
19 mar 23:41
Adamm: nie wolno tak dzielić
19 mar 23:49
matlamp: przez abc? wiemy ze a, b, c są dodatnie
19 mar 23:56
Adamm: nierówności tak nie wolno dzielić
19 mar 23:58
matlamp: czyli cała metoda jest niepoprawna?
20 mar 00:00
Adamm: tylko ostatni krok, przez co cały dowód się wali
20 mar 00:02
matlamp: jakaś podpowiedź?
20 mar 00:05
matlamp: Up
20 mar 00:41
jolka: (a+1)(b+1)(c+1) ≥ 64abc czyli z założenia (a + a + b + c)(b +a + b + c)(c + a + b+ c ) ≥ 64abc
(1+a)=(a+a+b+c)≥4(a2bc)1/4 −nierówność geometryczna
i tak podobnie dwie pozostałe i pomnóż stronami
20 mar 07:46
jc: Bardzo ładnie
20 mar 08:57
jolka: A mozecie tez zerknąć na moje zadania
20 mar 10:25
abc:
a+b+c=1
| | 1 | | a+b+c | | b | | c | |
(1+ |
| ) = (1+ |
| )= (1+1+ |
| + |
| ) |
| | a | | a | | a | | a | |
Z nierówności między średnimi am −gm
| | b | | c | | b | | c | |
1+1+ |
| + |
| ≥ 44√1*1* |
| * |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
i podobnie dwa następne i mnożąc stronami :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )≥ |
| | a | | b | | c | |
| | b | | c | | a | | c | | a | | b | |
4*4*44√ |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| =64*1=64 |
| | a | | a | | b | | b | | c | | c | |
20 mar 11:55