wyrażenia algebraiczne
bluee: | | ab | | bc | | ac | |
Wykaż, że jeżeli a,b,c są liczbami dodatnimi, to |
| + |
| + |
| ≥a+b+c. |
| | c | | a | | b | |
20 mar 12:35
jc: Podziel obie strony przez abc. Przyjrzyj się, może wymyślisz rozwiązanie.
20 mar 13:14
Eta:
1 sposób
| | (ab/c)+(bc/a) | |
mamy: |
| ≥ √(ab/c)*(bc/a) = b |
| | 2 | |
i następne analogicznie...
dodając stronami otrzymasz
| | ab | | bc | | ac | |
2( |
| + |
| + |
| )≥ 2(a+b+c) |
| | c | | a | | b | |
i masz tezę ........
20 mar 13:16
Eta:
2 sposób
mnożę obustronnie przez abc
(ab)
2+(bc)
2+ac)
2≥ (ab)(ac)+(ab)*(bc)+(ac)*bc)
podstawiam ab=x , bc=y , ac=z
otrzymujemy do wykazania :
x
2+y
2+z
2≥ x+y+z
........ a to już zostawiam Tobie
20 mar 13:24
bluee: Co do drugiego sposobu to za bardzo nie wiem jak to ugryźć bo nie miałam równań z trzema
niewiadomymi. Po za tym, czy po prawej stronie równania nie powinno być bc+ac+ba?
Co do pierwszego sposobu co to znaczy z am−gm?
20 mar 13:30
annabb: Ze średnia arytmetyczna jest większa niż geometryczna
20 mar 13:54
bluee: | | | |
W pierwszym sposobie Eta powiedział/a, że |
| ≥b. Mogę zapisać tę zależność |
| | 2 | |
dla każdej z trzech par liczb. Tylko jak się ma potem do tego suma po prawej stronie równania?
20 mar 13:59
PW: Sama się pojawi.
20 mar 14:03