Wyrażenia algebraiczne, potrzebne wytłumaczenie do zadań!
GMD: Cześć dostałem zadanie przygotowawcze na sprawdzian i nie wiem do końca jak to zrobić.
Najlepiej by było jakbyście dali do tego WYTŁUMACZENIE. Zadań było 24, ale niektóre zrobiłem
sam, dlatego podam tylko te, które mimo iż próbowałem to wynik był zły.
/ − ułamek
* −mnożenie
1. Uwolnij mianownik od niewymierności (3√7 + 2) / √7
2. oblicz log4 3√7
3. rozłóż na czynniki x2 − 15
4. zapisz w postaci jednej potęgi (a2 * 3√a) / (√a * 1/ a3)
5. uwolnij od niewymierności mianownik √2 / (3 − √3)
6. Wyznacz l za wzoru P= πr2 + πrl
7. Oblicz (0,25−2,5 − 161/4)1/3 − √102 − 82
8. rozwiąż nierówność: (2x − 3)2 − (x−√5)(x+√5) > 3(x2 + 15)
9. rozwiąż równanie 217 * x − 164 * 3 = 5* (48 * x − 3 * 217)
10. Wykaż, że jeśli x−y=5 i x*y=20, to x2 + y2 = 65
20 mar 17:39
Blee:
1) mnożysz licznik i mianownik przez
√7 ... w ten sposób z mianownika 'zniknie' pierwiastek
(liczba niewymierna)
2) to nie wiele można zrobić, pewnie coś jeszcze jest podane w zadaniu, jak np. ile to jest
log
27
3) no błagam ... a
2 − b
2 = (a−b)(a+b) <−−− wzory skróconego mnożenia się kłaniają
4) potęgi ... serio

Widzę, że masz bardzo poważne braki z matematyki i nie jesteś w pierwszej gimnazjum (bo
logarytmy masz).
20 mar 17:57