Prawdopodobienstwo,kostka sześcienna
Jacobss: Rzucamy 2 razy sześcienną kostkę, której trzy ściany mają po 2 oczka, dwie ściany mają po 1
oczku i jedna ściana ma 4 oczka, oblicz prawdopodobień, że suma oczek będzie nieparzysta
20 mar 11:38
Jerzy:
|Ω| = 3
2 = 9
A = (1;2) (2;1) (1;4) (4;1)
|A| = 4
20 mar 11:43
Jerzy:
Nie..to jest źle.
Każdą liczbę oczek wyrzucamy z innym prawdopodobieństwem.
20 mar 11:44
Jerzy:
|Ω| = 6
6 = 36
(1;2) otrzymamy na 2*3 = 6 sposobów
(2,1) otrzymamy na 2*3 = 6 sposobów
(1;4) ................na 1*2 = 2 sposoby
(4;1) ................na 1* 2 = 2
20 mar 11:49
Jerzy:
Chociaż w sumie wynik ten sam
20 mar 11:55