matematykaszkolna.pl
Dowód o srodkowych trójkąta. wifik: rysunekMam wykazać wszystkie 3 srodkowe tylko nie wiem jak to zrobić. Częsć zrobilismy na lekcji, a reszte srodkowych mamy wykazać sami. Z lekcji jest cos takiego: S1S2 równoległe do BC i S1S2=1/2 BC Trójkąt S1S2P jest podobny do trójkąta BPC (kk) w skali k=1/2 S2P=1/2 PB S1P=1/2 PC CND W jaki sposób mam to dokończyć wzorując się tym? Co w tym momencie dowiodłem i jak mam zrobić resztę zadania? Z góry dziękuję
20 mar 17:15
PW: Przepraszam, ale Twoja wypowiedź jest niezrozumiała. Co to znaczy "wykazać środkowe"? Te rozważania mają wykazać jakąś tezę? To chciałbym ją widzieć, bo tak jak sam piszesz − nie wiadomo "co w tym momencie dowiodłem".
20 mar 17:24
wifik: Przepraszam, pomylilem sie. Chodzi o dowiedzenie, ze srodkowe przecinaja sie w jednym punkcie w stosunku 1:2
20 mar 17:41
Mila: rysunek Twierdzenie Środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie. Dzieli on każdą z nich w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka. 1) Dwie środkowe AE i BD przecinają się w punkcie P.
 1 
DE||AB i |DE|=

|AB| z tw. Talesa
 2 
 1 
ΔDEP∼ΔABP⇔|PD|=

|BP|⇔|BP|=2|PD|
 2 
|AP|=2|PE| 2) ABED jest trapezem, wykażemy, że półprosta przechodząca przez punkt przecięcia przekątnych trapezu i punkt C ( przedłużenie ramion ) przechodzi przez środki AB i DE. Za chwilę, po kolacji dokończę, tymczasem analizuj i może sam spróbujesz?
20 mar 19:38
Mila: rysunek 1) KL||AB |KP|=|PL|
 KP PC 
ΔKPC∼ΔAFC⇔

=

AF CF 
 PL PC 
ΔCPL∼ΔCFB ⇔

=

FB CF 
KP PL 

=

⇔|AF|=|FB|⇔
AF FB 
CF przechodzi przez punkt przecięcia środkowych AE I BD i jest środkową poprowadzoną do trzeciego boku. 2)
 1 
EF||AC i |EF|=

|AC|
 2 
 1 
ΔEFP∼ΔACP w skali k=

2 
|PC|=2*|PF| i |AP|=2|PE| c.n.w ============
20 mar 20:26
wifik: Dowód z trapezem to inny sposób na rozwiązanie tego niż pierwszy? Jesli tak to dziękuję bardzo!
20 mar 20:51
Krzysiek60: rysunekTwierdzenie Srodkowe trzech bokow trojkata przecinaja sie w jednym punkcie i odcinek srodkowej zawarty miiedzy tym punktem przeciecia i bokiem trojkata jest rowny trzeciej czesci srodkowej Zalozenie AD, BE CF sa srodkowymi bokow trojkata czyli AF= FB= EC i BD= DC Teza Ad BE CF przecinaja sie w jednym punkcie
 1 1 
oraz MD=

AD ME=

BE MF= U{1}[3} CF
 3 3 
Dowod dzielimy odcinki BM i CM na polowy i srodki tych odcinkow H i G oraz punkty F i E polaczymy kolejno odcinkami
 1 
Odcinek FE laczy srodki dwoch bokow trojkata ABC wiec FE=

BCi FEIIBC
 2 
Odcinek GH laczy srodki dwoch bokow trojkata BMC stad GH= U{1}[2}BCi GHII BC mamy stad z eodcinki FE i GH sa sobie rowne i do siebie rownolegle Dwie proste roronoelegledo trzecie sa do siebie rownolegle stad czworokat FEGH jest rownileglobokiem W rownolegloboku przekatne dziela sie na polowy ME= MG i odcinek MG= GB stad
 1 1 
ME=

BE i MF=

CF
 3 3 
Takie samo rozumowanie przeprpwadzimy w stosunku do innej pary srodkowych np BE i AD Dojdziemy do wniosku ze jedna z tych srodkowych odcina od drugiej odcinek rowny trzeciej czesci tej dlugosci
 1 
Mamy stad ze srodkowa AD musi przechodzic przez punkt M i wtedy MD=

AD .
 3 
20 mar 21:17