Dowód o srodkowych trójkąta.
wifik:

Mam wykazać wszystkie 3 srodkowe tylko nie wiem jak to zrobić.
Częsć zrobilismy na lekcji, a reszte srodkowych mamy wykazać sami.
Z lekcji jest cos takiego:
S1S2 równoległe do BC i S1S2=1/2 BC
Trójkąt S1S2P jest podobny do trójkąta BPC (kk) w skali k=1/2
S2P=1/2 PB
S1P=1/2 PC
CND
W jaki sposób mam to dokończyć wzorując się tym? Co w tym momencie dowiodłem
i jak mam zrobić resztę zadania?
Z góry dziękuję
20 mar 17:15
PW: Przepraszam, ale Twoja wypowiedź jest niezrozumiała. Co to znaczy "wykazać środkowe"? Te
rozważania mają wykazać jakąś tezę? To chciałbym ją widzieć, bo tak jak sam piszesz − nie
wiadomo "co w tym momencie dowiodłem".
20 mar 17:24
wifik: Przepraszam, pomylilem sie. Chodzi o dowiedzenie, ze srodkowe przecinaja sie w jednym punkcie w
stosunku 1:2
20 mar 17:41
Mila:

Twierdzenie
Środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie.
Dzieli on każdą z nich w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
1)
Dwie środkowe AE i BD przecinają się w punkcie P.
| | 1 | |
DE||AB i |DE|= |
| |AB| z tw. Talesa |
| | 2 | |
| | 1 | |
ΔDEP∼ΔABP⇔|PD|= |
| |BP|⇔|BP|=2|PD| |
| | 2 | |
|AP|=2|PE|
2) ABED jest trapezem, wykażemy, że półprosta przechodząca przez punkt przecięcia przekątnych
trapezu
i punkt C ( przedłużenie ramion ) przechodzi przez środki AB i DE.
Za chwilę, po kolacji dokończę, tymczasem analizuj i może sam spróbujesz?
20 mar 19:38
Mila:

1) KL||AB
|KP|=|PL|
| | PL | | PC | |
ΔCPL∼ΔCFB ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | FB | | CF | |
CF przechodzi przez punkt przecięcia środkowych AE I BD
i jest środkową poprowadzoną do trzeciego boku.
2)
| | 1 | |
ΔEFP∼ΔACP w skali k= |
| ⇔ |
| | 2 | |
|PC|=2*|PF| i |AP|=2|PE|
c.n.w
============
20 mar 20:26
wifik: Dowód z trapezem to inny sposób na rozwiązanie tego niż pierwszy?
Jesli tak to dziękuję bardzo!
20 mar 20:51
Krzysiek60:

Twierdzenie
Srodkowe trzech bokow trojkata przecinaja sie w jednym punkcie i odcinek srodkowej zawarty
miiedzy tym punktem przeciecia i bokiem trojkata jest rowny trzeciej czesci srodkowej
Zalozenie AD, BE CF sa srodkowymi bokow trojkata czyli AF= FB= EC i BD= DC
Teza
Ad BE CF przecinaja sie w jednym punkcie
| | 1 | | 1 | |
oraz MD= |
| AD ME= |
| BE MF= U{1}[3} CF |
| | 3 | | 3 | |
Dowod
dzielimy odcinki BM i CM na polowy i srodki tych odcinkow H i G oraz punkty F i E polaczymy
kolejno odcinkami
| | 1 | |
Odcinek FE laczy srodki dwoch bokow trojkata ABC wiec FE= |
| BCi FEIIBC |
| | 2 | |
Odcinek GH laczy srodki dwoch bokow trojkata BMC stad
GH= U{1}[2}BCi GHII BC
mamy stad z eodcinki FE i GH sa sobie rowne i do siebie rownolegle
Dwie proste roronoelegledo trzecie sa do siebie rownolegle stad czworokat FEGH jest
rownileglobokiem
W rownolegloboku przekatne dziela sie na polowy
ME= MG i odcinek MG= GB stad
Takie samo rozumowanie przeprpwadzimy w stosunku do innej pary srodkowych np BE i AD
Dojdziemy do wniosku ze jedna z tych srodkowych odcina od drugiej odcinek rowny trzeciej
czesci tej dlugosci
| | 1 | |
Mamy stad ze srodkowa AD musi przechodzic przez punkt M i wtedy MD= |
| AD . |
| | 3 | |
20 mar 21:17