geometria analityczna
pppk: Znajdź równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta ABC, jeśli dany jest
wierzchołek trójkąta A(−2,1) oraz równania dwóch prostych w których zawierają się dwie
wysokości trójkąta h1: 5x−3y+5=0 oraz h2=x+y−1=0
W internetach piszą, że A e do prostej prostopadłej do k. Ktoś wytłumaczy skąd to wiadomo?
Dalej ogarne sama tylko odpowiedzcie proszę na moje pytanie.
20 mar 19:19
Blee:
wysokość w trójkącie pada PROSTOPADLE na podstawę (bądź jej przedłużenie).
Skoro wysokość h1 ma padać (przykładowo) na bok AB to AB będzie prostopadła do tejże
wysokości.
Dlatego szukasz prostej prostopadłej do h1, przechodzącej przez punkt A.
W ten sposób wiesz na jakiej prostej będzie punkt B
20 mar 19:27
pppk: Sorry skopiowałam i nie zauważyłam, że oznaczenia są inne. Chodzi mi o to dlaczego A jest
prostopadła akurat do h1, a nie do h2, czy mogę po prostu wybrać sobie jedną, czy to się jakoś
oblicza. O to mi chodzi (wiem, że wysokość pada prostopadle na podstawe)
20 mar 19:45