Potęgi
lu: hej mqm problem z zadaniem
5*37/2 − 6*35/2
pomoże ktoś?
20 mar 18:17
PW: No ładne liczby, a co chcesz z nimi zrobić? (nie rozumiem co znaczy hej mqm, może dlatego?)
20 mar 18:19
lu: Bo mam działanie do wykonania i wszystko muszę zapisać za pomocą potęgi liczby 3 i nie wiem co
mogę zrobić z tym mianownikiem zaraz napiszę całe równanie
20 mar 18:22
lu: 921/2 * (1/81)−5 1/4 : 6√272
to jest licznik
20 mar 18:24
lu: I właśnie nie wiem co można zrobić z mianownikiem
20 mar 18:30
lu: pomoże ktoś?
20 mar 18:39
PW:
37/2=33+1/2=33.31/2=27.31/2
35/2=32+1/2=32.31/2=9.31/2,
a więc mianownik jest równy
5.27.31/2−6.9.31/2=135.31/2−54.31/2=81.31/2=
34.31/2=34+1/2=39/2
II sposób (lepszy)
5.372−6.35/2=5.37/2−2.3.35/2=5.372−2.37/2=3.37/2=39/2
20 mar 18:49